Ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επιβεβαίωσε δημοσίως ότι το Πεκίνο προχώρησε τον Αύγουστο στη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου, αιφνιδιάζοντας τις ΗΠΑ.

«Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν (…) μια πολύ σημαντική δοκιμή ενός υπερηχητικού εξοπλιστικού συστήματος» ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Bloomberg. «Έχει όλη την προσοχή μας», πρόσθεσε.

Ο Μίλι συνέκρινε αυτή τη δοκιμή με την εκτόξευση, τον Οκτώβριο του 1957, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του Sputnik, από την τότε ΕΣΣΔ, που έπιασε εξαπίνης τις ΗΠΑ και σηματοδότησε την αρχή της κούρσας για την κατάκτηση του διαστήματος. «Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς σαν το Sputnik, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά», σημείωσε.

Ο στρατηγός είναι ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που επιβεβαιώνει δημοσίως τις πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, η οποία έγραψε στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Κίνα εκτόξευσε έναν πύραυλο με πυρηνικές δυνατότητες, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης σε χαμηλή τροχιά πριν να κατευθυνθεί προς το στόχο του. Ανέφερε όμως ότι ο πύραυλος έχασε τελικά τον στόχο, καθώς έπεσε σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων.

Το Πεκίνο διέψευσε τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «δοκιμή ρουτίνας» ενός διαστημικού οχήματος.

Η Κίνα είχε ήδη παρουσιάσει από το 2019 έναν υπερηχητικό πύραυλο, τον DF-17, που είναι μέσου βεληνεκούς (γύρω στα 2.000 χιλιόμετρα) και μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Ο πύραυλος στον οποίο αναφέρεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι διαφορετικός, μπορεί να φτάσει στο διάστημα, να μπει σε τροχιά και κατόπιν να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα για να χτυπήσει στον στόχο του. Το βεληνεκές του είναι επομένως πολύ μεγαλύτερο.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ακόμη στο οπλοστάσιό τους υπερηχητικούς πυραύλους αλλά προσπαθούν να αποκτήσουν. Η Darpa, η επιστημονική ομάδα του αμερικανικού στρατού, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δοκίμασε με επιτυχία τον υπερηχητικό πύραυλο HAWC (Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept), αερόβιας προώθησης.