Σημαντικό ζήτημα με το κύμα ακρίβειας  αντιμετωπίζει ο δήμος της Πάτρας και η πρόσφατη ομιλία του Κώστα Πελετίδη προς την ΚΕΔΕ, καλώντας τους δήμους και γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση να αντισταθεί και να αντιδράσει σε αυτό που έρχεται, είχε ακριβώς αυτό το μήνυμα.

Οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξήσεις που ήδη έχουν υπάρξει στην ενέργεια, σε πετρέλαιο θέρμανσης, σε φυσικό αέριο, σε γκάζι, σε καύσιμα, αλλά και στα οικοδομικά υλικά.

Η αύξηση των καυσίμων θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη κίνηση των οχημάτων του δήμου, σε όλες τις υπηρεσίες του και κυρίως σε αυτές που διαθέτουν φορτηγά, μπουλντόζες και μηχανήματα που καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. 

Υπηρεσίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του δήμου, αλλά και την αισθητική της πόλης, όπως για παράδειγμα αυτής  της καθαριότητας με τα απορριμματοφόρα που διαθέτει ή αυτή του πρασίνου με τα μηχανήματα και τα φορτηγά.

Θέμα όμως θα υπάρξει και με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης που έχει φτάσει στα ύψη. Κάθε χρόνο ο δήμος δίνει ένα σημαντικό ποσό για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, στο πλαίσιο της σημασίας και της αξίας που έχει δώσει στην εκπαίδευση.

Κανένα από τα σχολεία της Πάτρας δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα τον χειμώνα με το θέμα αυτό, με τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε ζεστές αίθουσες. Με την αύξηση αυτή έχει ήδη γίνει θα το ποσό που θα χρειαστεί να δώσει για το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία της Πάτρας θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Το ίδιο ισχύει και για τις δομές που διατηρεί και έχει την διαχείριση τους όπως η Στέγη Αστέγων, τα μαγειρεία στην Πλαζ, τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κτλ. Παρόμοιο ζήτημα θα αντιμετωπίσει ο δήμος τους επόμενους μήνες και με την ΔΕΗ και τα ποσά που θα πρέπει να δώσει την κατανάλωση ρεύματος, σε κτίρια, σε πλατείες και σε δρόμους. 

Τα οικοδομικά υλικά

Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και με το ζήτημα των οικοδομικών υλικών. Είναι γνωστό στην Πάτρα έχον ξεκινήσει ήδη ορισμένα σημαντικά έργα που θα δώσουν ένα άλλο ύφος στην προσωπικότητα και στην αισθητική της πόλης. Άλλα πάλι έχουν δημοπρατηθεί και έχουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Η αύξηση των οικοδομικών υλικών είναι τέτοιου μεγέθους που κινδυνεύουν αν βγουν τα έργα αυτά εκτός προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές στον σχεδιασμό τους ή να αναζητηθεί μια νέα συμφωνία με κάποιες από αυτές τις εργοληπτικές εταιρείες που ίσως να τινάξουν τις συμβάσεις στον αέρα.

Κάτι που με τη σειρά του θα φέρει καθυστέρηση των έργων και ίσως και ματαίωση τους. Η δημοτική αρχή όμως δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο. Αναζητούνται, ωστόσο, λύσεις για αυτό και δεν σταματά να διεκδικεί από το κράτος και το δημόσιο ταμείο.

Όλα αυτά τη στιγμή τα κονδύλια που δόθηκαν από την κυβέρνηση για την πανδημία ήταν ελάχιστα σε σύγκριση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι δημότες, με τον δήμο να προχωράει σε μία σειρά ελαφρύνσεων που όμως του κόστισαν στο ταμείο του.

Και μάλιστα ενώ η κυβέρνηση με το επιχείρημα της ενίσχυσης που έδωσε στους δήμους ψαλίδισε τα κονδύλια από το ταμείο του ΚΑΠ…