Μέσα στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το θέμα της ανέγερσης του νέου σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου Πατρών που βρίσκεται στο συγκρότημα Τεμπονέρα, κοντά στην πλατεία Βουδ και στα Ψηλαλώνια.

Το έργο αυτό έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στον χώρο που είναι να αναγερθεί το σχολικό κτίριο. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει έτσι σταματήσει τις εργασίες για το σχολείο που τότε μόλις είχαν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα το έργο να μην προχωρήσει.

Ο ανάδοχος λόγω αυτής της καθυστέρησης και της μεγάλης έκπτωσης που είχε κάνει (κοντά στο 40%), αποχώρησε από την διαδικασία, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει πλέον εργολάβο.

Ο δήμος σκοπεύει να το αναθέσει στον επόμενο μειοδότη του διαγωνισμού ο οποίος έχει καταθέσει μία προσφορά για έκπτωση της τάξεως του 16,925 που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή δεν κρίνεται ασύμφορη, τονίζοντας ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει και το σχολείο να γίνει πραγματικότητα. 

Αν τελικά ο δήμος προχωρήσει σε μία τέτοια διαδικασία, χωρίς να προκηρύξει έναν νέο διαγωνισμό, κάτι που θα καθυστερήσει αρκετά την πραγματοποίηση για το όλο θέμα, τότε οι εργασίες για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου θα ξεκινήσουν και πάλι άμεσα, με την ολοκλήρωση του έργου να επιταχύνεται.

Η μελέτη είναι άλλωστε έτοιμη. Το νέο κτίριο θα αποτελείται από ισόγειο, α’ και β’ κτίριο, περίπου 3.125 τ.μ. με υπόγειο 840 τ.μ. Θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, wc, γραφεία, βιβλιοθήκη, 9 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ξένων γλωσσών, εργαστήρια, κλιμακοστάσια, αποθηκευτικοί χώροι κτλ

Εξάλλου τα δώματα θα διαμορφωθούν σε «πράσινες στέγες» γεγονός που θα συμβάλει θετικά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Το 3ο Γυμνάσιο της Πάτρας ένα από πιο ιστορικά σχολεία της πόλης που έχει ταυτιστεί με την περιοχή της Βουδ και των Υψηλών Αλωνίων, αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε λυόμενα, σε παρακείμενο χώρο, εντός του προαύλιου του σχολικού συγκροτήματος Τεμπονέρα.