Ο χειμώνας φτάνει και ήδη τα πρώτα μηνύματα που έρχονται για τη γρίπη και για τις ιώσεις, δείχνουν ότι αυτή τη χρονιά τα πράγματα δεν θα κυλήσουν, όπως κύλησαν την περασμένη, όταν λόγω της πανδημίας, όλα ήταν κλειστά και βρισκόμασταν σε καθεστώς lockdown.

Το κλείσιμο των δραστηριοτήτων εξαιτίας του κορωνοϊού δεν έδωσε την δυνατότητα στη γρίπη να αναπτυχθεί και τα κρούσματα από αυτόν τον ιό ήταν ελάχιστα.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, η οικονομία έχει ανοίξει σε όλες της τις πτυχές, τα παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία και ήδη υπάρχει μία μεγάλη ανησυχία σε όλη την ιατρική κοινότητα για το ενδεχόμενο έξαρσης της γρίπης και μιας βαριάς περιόδου της συγκεκριμένης λοίμωξης. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, είναι απαραίτητο οι ομάδες που έχουν οριστεί και βρίσκονται σε προτεραιότητα για το εμβόλιο της γρίπης να σπεύσουν να το κάνουν άμεσα, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι ομάδες αυτές, έτσι όπως τις έχει ορίσει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου υγείας είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και οι γυναίκες που είναι σε κατάσταση κυοφορίας. 

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να αποδώσει το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να περάσουν 15 περίπου μέρες από τη στιγμή που το κάνει κάποιος. Οπότε τα άτομα που βρίσκονται σε προτεραιότητα εμβολιασμού θα πρέπει να υπολογίσουν αυτόν τον παράγοντα» τονίζει η κ. Μαστοράκου

«Φέτος τα πράγματα σε ότι αφορά τον ιό της γρίπης δείχνουν να είναι διαφορετικά αφού πέρυσι η καραντίνα και το lockdown, αποδυνάμωσαν τη δυναμική του. Χρειάζεται η κατάλληλη προσοχή από όλους μας και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας που γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό και για τον ιό της γρίπης».

Η έξαρση του ιού της γρίπης είναι το διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου.

Τι θέλουμε να αποφύγουμε

Αρκετά περιστατικά φτάνουν ακόμα και στο να νοσηλεύονται.

«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τη συνύπαρξη των δύο ιών, με δεδομένο ότι υπάρχει μία παρόμοια συμπτωματολογία που μπορεί να δυσκολέψει το διαγνωστικό επίπεδο και να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

«Επιπλέον, μία τέτοια συνύπαρξη αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας που ήδη πιέζεται από τον κορωνοϊό, καθώς πολλά από τα περιστατικά γρίπης, ειδικότερα αυτά που οι ασθενείς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία. Είναι κάτι που πρέπει έτσι οπωσδήποτε να αποφύγουμε».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιτροπή εμβολιασμού σε ότι αφορά το θέμα της συνύπαρξης του κορωνοϊού και της γρίπης, αλλά και την αντιμετώπιση τους, έχει τονίσει ότι το εμβόλιο κατά της covid-19 και το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους, μπορούν να γίνουν ακόμα και την ίδια μέρα. 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι ήδη διαθέσιμο στα φαρμακεία και δίνεται με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.