Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα σε παραβατικότητα στην Πάτρα, με την αστυνομία να δέχεται σε καθημερινή βάση σχεδόν πάνω από 10 καταγγελίες την ημέρες που αφορούν κλοπές και διαρρήξεις.

Το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο και δείχνει το πόσο έχει αλλάξει στην αχαϊκή πρωτεύουσα το θέμα της παραβατικότητας και της μικρό – εγκληματικότητας, σε μια πόλη που πριν από μια δεκαετία δεν αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα, τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Οι 10 (και παραπάνω) καταγγελίες την ημέρα για κλοπές και διαρρήξεις που γίνονται στο κέντρο της Άμεσης Δράσης αντιστοιχούν σε 300 περίπου περιστατικά τον μήνα.

Στην πραγματικότητα το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο, ο μέσος όρος των περιστατικών αυτών είναι παραπάνω από δέκα και η εικόνα αυτή με τους αριθμούς είναι ενδεικτική και δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα που ζουν οι αστυνομικοί στους δρόμους της πόλης και στις περιπολίες τους.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν οι καταγγελίες που γίνονται σχεδόν με την ίδια συχνότητα από κατοίκους της Πάτρας για ύποπτα άτομα που κινούνται περίεργα και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ετοιμάζονται για να… δράσουν.

Οι καταγγελίες αυτές του τύπου είναι πολλές και άλλες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλες όχι, έχοντας να κάνουν με τον φόβο κάτω από τον οποίο ζουν οι κάτοικοι, ειδικότερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.

Κι φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε και το στοιχείο ότι ορισμένες από τις μικροκλοπές που γίνονται έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο ρουτίνας από τους πολίτες που δεν τους κάνει αίσθηση ούτε να καταγγείλουν το γεγονός, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται να βρουν ότι τους έχει κλαπεί και έτσι τουλάχιστον δεν θα χάσουν τον χρόνο τους.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία σχετίζονται με κλοπές και διαρρήξεις, μια από τις πτυχές της παραβατικότητας, χωρίς να μπαίνουμε στις υπόλοιπες (ναρκωτικών, επεισόδια, ξυλοδαρμοί κτλ). 

Από την πλευρά της η αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, με μόλις 800 αστυνομικούς, αλλά και με αρκετές ελλείψεις και προβλήματα σε περιπολικά και μηχανές.