Σκηνοθεσία: Έντγκαρ Ράιτ
Σενάριο: Έντγκαρ Ράιτ, Κρίστι Γουίλσον Κερνς
Παραγωγή: Τιμ Μπίβαν, Ερικ Φέλνερ, Νίρα Παρκ, Ενγκαρ Ράιτ, Λώρα Ρίτσαρντσον
Παίζουν: Άνια Τέιλορ-Τζόι,Τομασίν ΜακΚένζι, Ματ Σμιθ, Νταϊάνα Ριγκ, Τέρενς Σταμπ ΡίταΤούσινγκαμ
Διάρκεια: 116’ λεπτά

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Στο «Συνέβη Στο Σόχο» η ηρωίδα πηγαίνει σε ένα ταξίδι. Πρώτα από την επαρχία στην πόλη και μετά σε μια άλλη εποχή. Θα ήθελα πολύ το κοινό να κάνει αυτό το ταξίδι μαζί της όταν η ταινία θα κάνει πρεμιέρα. Εσκεμμένα ωθήσαμε το άνοιγμα της ταινίας το φετινό φθινοπωρινό για να μπορούμε να την απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη.
Εγώ, το καστ και το συνεργείο της ταινίας είμαστε ενθουσιασμένοι και θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς, τους θεατές, να κρατήσετε τα μυστικά της ιστορίας για να τα ανακαλύψουν οι άλλοι μόνοι τους αργότερα.
Όταν γράφαμε την ταινία, θέλαμε όλοι όσοι τη δουν να ανακαλύψουν την ιστορία μαζί με την ηρωίδα. Επομένως, παρακαλώ, αν μπορείτε, διατηρήστε την εμπειρία ανέπαφη για το υπόλοιπο κοινό, ώστε όσα συνέβησαν χθες βράδυ στο Σόχο… να παραμείνουν στο Σόχο.

Έντγκαρ Ράιτ

Ψυχολογικό, δραματικό θρίλερ του Έντγκαρ Ράιτ, γύρω από την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που έχει πάθος με το σχέδιο μόδας και που αποκτά μυστηριωδώς την ικανότητα να ταξιδέψει στο χρόνο και να βρεθεί στην καρδιά της δεκαετίας του 1960 στο Λονδίνο.

Εκεί, συναντά το απρόσμενο είδωλο με το οποίο θα πάθει εμμονή και το σκοτεινό αντικείμενο του θαυμασμού της, μια εκθαμβωτικά γοητευτική και φιλόδοξη pop τραγουδίστρια που κάνει τα πρώτα της βήματα στα καταγώγια του περιβόητου «swinging London». Όμως, το υποσχόμενο Λονδίνο της δεκαετίας του ‘60 θα αποδειχθεί ότι δεν είναι ο παράδεισος που φαίνεται με την πρώτη ματιά και ο ψυχικός της κόσμος θα αρχίσει να καταρρέει με συνταρακτικές συνέπειες...

Λένε πως το παρελθόν είναι μια άλλη χώρα, ένα κλειδωμένο σύνορο. Η νεαρή φοιτήτρια μόδας στην ταινία καταφθάνει στο Λονδίνο για να ξεκινήσει μια καριέρα στην πόλη, αλλά η εμμονή της με το δοξασμένο παρελθόν του θρυλικού Λονδίνου της δεκαετίας του '60 την ωθεί σε σκοτεινά μονοπάτια και σε έναν κόσμο φανταχτερού ονείρου και κλειστοφοβικού εφιάλτη. Πρόκειται για ένα κορίτσι που εκφοβίζεται πολύ γρήγορα από την ανταγωνιστική της συγκάτοικο στη φοιτητική εστία και που τα ολονύχτια πάρτι των συμφοιτητών της ταράζουν την ηρεμία της, με αποτέλεσμα να αναζητήσει μια κατοικία σε μια άλλη γειτονιά του Λονδίνου.

Όταν τελικά βρίσκει ένα δωμάτιο προς ενοικίαση στην κορυφή ενός παλιού σπιτιού που ανήκει σε μια ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια, η ηρωίδα γλιστρά άθελά της σε ένα εφιαλτικό ταξίδι στο χρόνο. Θα βρεθεί στην δεκαετία του ‘60 και θα μετατραπεί σε ένα σκοτεινό είδωλο της φιλόδοξης τραγουδίστριας, χορεύτριας και ηθοποιού, της Σάντι (Άνια Τέιλορ-Τζόι) η οποία εμφανίζεται στο Café De Paris.


Η νεαρή ηρωίδα θα γίνει σκοτεινός αντίλαλος της ζωής της σαγηνευτικής στάρλετ, και θα παρασυρθεί σε ένα όνειρο όπου η δόξα και οι υποσχέσεις για την καλή ζωή θα πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις και τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον εφιάλτη και ανάμεσα στην παράνοια και την διορατικότητα θα γίνουν δυσδιάκριτα.

Τα δύο κορίτσια θα συνδεθούν με έναν μεταφυσικό δεσμό, ως είδωλο και θαυμάστρια, ως έμπνευση και μίμηση, ως θύμα και σωτήρας, ως φάντασμα και στοιχειωμένη. Οι ομοιότητες στην καθημερινότητα των δυο γυναικών, ο άυλος συναισθηματικός δεσμός τους, η αμοιβαία εξάρτηση στον κόσμο των ονείρων και η μακάβρια απειλή που θα σκεπάσει τις ζωές τους θα παρασύρουν τον θεατή σε μια δαιδαλώδη αφήγηση σε παράλληλους χρόνους και κόσμους, μέχρι την αποκάλυψη ενός τρομακτικού μυστικού, καλά κρυμμένου στα σοκάκια του Λονδίνου μέσα στις δεκαετίες.

Η εκρηκτική, χυμώδης βρετανική pop της δεκαετίας του ’60, η απαράμιλλη μόδα στην εποχή της αποθέωσης του στυλ, οι αστικοί μύθοι και η βία πίσω από την απατηλή λάμψη, θα θρέψουν ένα συγκλονιστικό μυστήριο στις παρυφές των συνόρων του χρόνου και του μυαλού, εκεί ακριβώς που ολισθαίνει η λογική, μέχρι το ελεγειακό, αιματηρό φινάλε.

Με το Συνέβη στο Σόχο ο Έντγκαρ Ράιτ μεταφέρει πειστικά την πυρετώδη ανησυχία για το άγνωστο που καραδοκεί στα όνειρα και τις φαντασιώσεις με αμφίδρομα νοηματικά περάσματα. Ισορροπεί στιλιζαρισμένα ανάμεσα στη γοητεία των χρωμάτων και της μουσικής και στα ξεσπάσματα έντασης και πανικού, κρατώντας την ιστορία του στη κόψη του διφορούμενου.

Μετά την γκαζωμένη αφήγηση του Baby Driver, την απολαυστική φαντασία του Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην και την αξεπέραστη τριλογία Τρεις γεύσεις του Κορνέτο που αποτελείται από τα Shaun of the Dead (2004), Hot Fuzz (2007) και The World's End (2013), ο Έντγκαρ Ράιτ αφήνει ξανά το στίγμα του ως ένας από τους πιο ευφάνταστους βρετανούς δημιουργούς της γενιάς του.

Στο Συνέβη στο Σόχο, πέρα απ’ το να αφηγηθεί μια συναρπαστική ιστορία τρόμου, εμμονής, απόκοσμης γοητείας και αστυνομικού μυστηρίου, κάνει έναν φόρο τιμής στο άναρχο και απρόβλεπτο Λονδίνο στο απόγειο της pop κουλτούρας, στην μόδα και στο στυλ της ίδιας εποχής αλλά και στο καθαρό βρετανικό σινεμά γοτθικού τρόμου.

Δίπλα στην ολοένα ανερχόμενη Άνια Τέιλορ-Τζόι (από το “The Queen's Gambit” του Netflix), την χαρισματική Τομασίν ΜακΚένζι (“Jojo Rabbit”) που παίρνει στους ώμους της το φιλμ, και τον Ματ Σμιθ (που εμφανίζεται στο “Doctor Who”, και το τηλεοπτικό The Crown), ο σκηνοθέτης Έντγκαρ Ράιτ κάνει έναν συγκηνιτικό φόρο τιμής στο σινεμά που αγαπάει, τοποθετώντας τρεις εμβληματικές μορφές του Βρετανικού κινηματογράφου, σε κεντρικούς ρόλους: την Νταϊάνα Ριγκ (The Avengers, Game Of Thrones, On Her Majesty’s Secret Service) τον Τέρενς Σταμπ (The Collector, The Limey, Superman II) και την Ρίτα Τούσινγκαμ (A Taste Of Honey, Doctor Zhivago).

Το Συνέβη στο Σόχο είναι ένα ερωτικό γράμμα σε μια περασμένη εποχή, που αναδεικνύει τους μύθους, την κληρονομιά της pop κουλτούρας, την πολιτισμική έκρηξη μας εποχής όπου όλα ήταν πιθανά. Ταυτόχρονα είναι και μια προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η νοσταλγία και για τα κρυμμένους σκελετούς και τα φαντάσματα που έχει κάθε εποχή, όσο φωταγωγημένη και να είναι. Αυτή είναι η εγκληματική πλευρά των ιστοριών που επιβίωσαν μόνο για το στυλ και τη φινέτσα. Εδώ κρύβεται το αίμα που οι αφηγήσεις από το Νυχτερινό Λονδίνο του ‘60, συχνά παρέλειπαν. Και εδώ κρύβονται τα καταρρακωμένα όνειρα πολλών ελπιδοφόρων κοριτσιών που δεν βρήκαν μια θέση στον ήλιο και η ιστορία τους έσβησε σε κάποιο υποφωτισμένο nightclub του Σόχο.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένας χορογραφημένος εφιάλτης, μια στυλιζαρισμένη άσκηση στον ψυχολογικό τρόμο, μια γοητευτική ματιά στην εμμονή και μια κατάβαση στο ασυνείδητο όπου τα όρια του χρόνου, του τόπου και της λογικής παύουν να ισχύουν και που η ομορφιά, το ταλέντο και το στυλ, καμουφλάρουν τα τραύματα από τις πιο σκοτεινές ιστορίες που έβγαλε η γειτονιά του Λονδίνου όπου πολλά χρόνια πριν, για μια στιγμή στο χρόνο, κάπου στα Swingin’ Sixties, όλα έμοιαζαν πιθανά.

ΑΠΟ 4 NOEMΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ TULIP


Last Night In Soho - Συνέβη στο Σόχο //Trailer B