Ένα ακόμα βάρος έρχεται στους ελεύθερους επαγγελματίες από το νέο έτος.

Αναφερόμαστε στα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια των δύο lockdown και που θα πρέπει από την αρχή του 2022 να ξεκινήσουν να επιστρέφουν πίσω.

Πρόκειται για έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις της αγοράς, τη στιγμή που η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τις συνθήκες πανδημίας, το κύμα ακρίβειας που ήδη τους έχει χτυπήσει την πόρτα.

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχοντας τα μαγαζιά τους κλειστά για μήνες κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν ήταν αυτά που τους βοήθησαν τόσο στο να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, αλλά στο να επιβιώσουν τις οικογένειες τους όλο αυτό το διάστημα, μη έχοντας από πουθενά αλλού κάποιο εισόδημα.

Στην Πάτρα κατά μέσο όρο το σύνολο των χρηματικών ποσών που πήρε ένα εμπορικό κατάστημα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ήταν μεταξύ των 3.000 και των 4.000 ευρώ. Στην εστίαση, με τα μαγαζιά του κλάδου να έχουν περισσότερους εργαζόμενους τα ποσά αυτά ήταν λίγο ψηλότερα, αλλά στο ίδιο επίπεδο.

Το άγχος της επιστροφής των ποσών αυτών έχει ξεκινήσει από τώρα να απασχολεί τους επαγγελματίες και ειδικότερα τους έμπορους που βλέπουν ότι όλο αυτό το διάστημα η κίνηση στα μαγαζιά τους είναι υποτονική και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας.

«Δεν μπορούν να ανταποκριθούν το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων στην επιστροφή των ποσών αυτών. Είναι μικρή η κίνηση, είναι μεγάλο το κύμα ακρίβειας, είναι γενικότερα τέτοιες οι συνθήκες που τους δίνεται η δυνατότητα» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Έχουμε ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες προκαταβολές με απόφαση της κυβέρνησης, τουλάχιστον για τα ποσά εκείνα της τάξεως των δύο, των τριών και των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Κι αυτό θα διεκδικήσουμε».

Όπως λένε άλλωστε οι επαγγελματίες η αγορά χρειάζεται ενίσχυση, κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν έκλεισε με δική τους βούληση, αλλά με απόφαση του κράτους, κατά συνέπεια τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να είναι με τη μορφή χορηγίας και όχι με την μορφή δανείων.

Οι προϋποθέσεις για επιπλέον μειώσεις

Πάντως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιχειρήσεις θα πρέπει από τον πρώτο μήνα του νέου έτους να δώσουν την πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το ποσό που θα επιστραφεί και από τους 7 κύκλους των κρατικών δανείων υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει περίπτωση η έκπτωση να φθάσει και το 78,75% του δανείου που έλαβαν υπό προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν ως εξής:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

– το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.