Αυξάνονται τα κρούσματα στον χώρο της εκκλησίας και το γεγονός αυτό έρχεται για να φέρει και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του εμβολιασμού των ιερέων και των κληρικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μητροπολίτη Πατρών κόλλησε πριν από μερικές μέρες κορωνοϊό, ενώ εκτός αυτού έχει μολυνθεί και ο αδελφός του συγκεκριμένου ιερέα, θεολόγος στο επάγγελμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν και για έναν ακόμα ιερέα που θεωρείται γνωστός αντιεμβολιαστής που έχει κολλήσει και είναι στο σπίτι του με καραντίνα, έχοντας πυρετό.

Το ζήτημα είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων στον χώρο της εκκλησίας φέρνει ένα ερωτηματικό σχετικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων κληρικών και ιερέων και των ανεμβολίαστων που παραμένουν αθωράκιστοι μπροστά στον ιό και μαζί με αυτούς και οι πιστοί που πηγαίνουν στις εκκλησίες και στις ενορίες τους.

Ακριβή στοιχεία πάνω σε αυτό το ερωτηματικό δεν υπάρχουν. Στις σκέψεις της κυβέρνησης ήταν κάποια στιγμή να ζητηθούν στοιχεία από την εκκλησία και την κάθε τοπική Μητρόπολη σχετικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων ιερέων, ακούγοντας όλα αυτά που λέγονται για τους αρνητές κληρικούς. 

Δεν έχει προχωρήσει το θέμα. Στην Πάτρα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήταν ένας από τους πρώτους που έδειξε θετική στάση απέναντι στο εμβόλιο και μάλιστα κατηγορήθηκε για αυτό από τους επικριτές του. Ωστόσο, το έκανε και αυτό ήταν που σύμφωνα με τους γιατρούς του τον έσωσε όταν τον περασμένο Αύγουστο κόλλησε τον ιό.

Τι λένε οι φήμες

Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους ιερείς; Πηγές αναφέρουν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων κληρικών στην Πάτρα είναι αρκετά χαμηλά.

Ακόμα και ιερείς που δεν θεωρούνται αρνητές, ούτε ανήκουν στην ομάδα των λεγόμενων σκληροπυρηνικών, όμως τηρούν τα μέτρα προστασίας στους ναούς και στις εκκλησίες τους, δεν το έχουν κάνει.

Όμως, πέρα από αυτές τις φήμες, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να παραπέμπει σε στοιχεία για ασφαλή συμπεράσματα πάνω στο όλο θέμα.

Θυμίζουμε ότι η εκκλησία της Πάτρας έχει χάσει τουλάχιστον δύο ιερείς που αφήσαν την τελευταία τους πνοή από τον ιό, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Το όλο θέμα έχει απασχολήσει τους κύκλους της Μητρόπολης που αναζητά τρόπους για να πείσει με έμμεσο τρόπο τους μετριοπαθείς κληρικούς και όσους δείχνουν διστακτικοί στο να πάνε να κάνουν το εμβόλιο.

Αναγνωρίζοντας όμως ότι ο εμβολιασμός είναι πάνω από όλα μία ατομική υπόθεση, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις από τους αντιεμβολιαστές που θα φορτίσουν το κλίμα στην τοπική εκκλησία.