Έντονη δυσαρέσκεια και δυσανασχέτηση προκαλεί στους επαγγελματίες της εστίασης και στους πελάτες το μέτρο της ταυτοπροσωπίας που απαιτεί ο έλεγχος για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ και προκειμένου να μην υπάρξει καμία παρατυπία στην είσοδο των εμβολιασμένων στους κλειστούς χώρους εστίασης, ο επαγγελματίας όχι μόνο έχει την δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση να ζητήσει από τον πελάτη του εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητα του.

Η ταυτοπροσωπία έχει φέρει όμως μεγάλη δυσαρέσκεια στους επαγγελματίες που τονίζουν ότι δεν έχουν καμία δουλειά για να ζητούν ταυτότητες από τους πελάτες τους και ούτε είναι αυτός ο ρόλος τους.

Όπως λένε ακόμα και ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι κάτι που δεν ταιριάζει με τον ρόλο της εστίασης, όμως το κάνουν προκειμένου να διατηρήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα για τα μαγαζιά τους, έστω και αν είναι αυτή μόνο για τους εμβολιασμένους.

Όμως το να ζητούν ταυτότητα από τους πελάτες τους αυτό είναι κάτι που δεν το δέχονται επ' ουδενί. Από την πλευρά τους οι πελάτες δεν κρύβουν την δυσανασχέτηση τους αν ο επαγγελματίας ή το μαγαζί τους ζητήσει ταυτότητα.

«Μου έτυχε εμένα ένα τέτοιο συμβάν. Ζήτησα ταυτότητα από έναν πελάτη μου και μου είπε ότι δεν έχω κανέναν δικαίωμα να κάνω κάτι τέτοιο. Και είχε δίκιο» τονίζει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΚΕΑΝΑ, Κώστας Σακκής.

«Δεν είμαστε εμείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε αστυνομία για να προβούμε σε τέτοιους ελέγχους. Ειδικά, το μέτρο της ταυτοπροσωπίας που απαιτεί το ΦΕΚ, επιβάλλοντας πρόστιμα στα μαγαζιά, θα πρέπει να αλλάξει».

Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν πάνω στο θέμα της ταυτοπροσωπίας και των ελέγχων, κυρίως οι καφετέριες, τα εστιατόρια και γενικότερα τα μαγαζιά που είναι ανοικτά και δεν έχουν πόρτα – είσοδος. Σύμφωνα με επαγγελματίες υπήρχαν περιπτώσεις πελατών που όταν τους ζητήθηκε ταυτότητα, δεν ξαναπάτησαν στο μαγαζί τους.

Οικονομική επιβάρυνση και πρόστιμα

Όμως εκτός αυτού υπάρχει και το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης για τα μαγαζιά λόγω των ελέγχων που καλούνται να κάνουν.

«Είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε ένα μεροκάματο παραπάνω στους υπαλλήλους μας εκείνους που κάθονται στην πόρτα για να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους» τονίζει ο κ. Σακκής.

Πάντως, οι έλεγχοι για το αν τηρούνται τα μέτρα από τα μαγαζιά συνεχίζονται και είναι σε καθημερινή βάση, τόσο από αστυνομικούς, όσο και από τα μεικτά κλιμάκια των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, οι έλεγχοι αυτοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και ο κίνδυνος των προστίμων για τα μαγαζιά που δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν αν ο πελάτης τους ξεγέλασε με κάποιο τρόπο, δίνοντας τους λανθασμένα στοιχεία, υπαρκτός και μεγάλος.