Μπορεί ο δήμος να έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση των κάδων (αυτοί με το κίτρινο καπάκι) για να μπει στον διαχωρισμό των απορριμμάτων που απαιτεί η ανακύκλωση, καλώντας τους πολίτες να ρίχνουν εκεί μόνο χαρτί, όμως, μάλλον κανείς δεν τον ακούει.

Σύμφωνα με αρκετούς δημότες που προσπαθούν να μπουν από μόνοι τους σε αυτή την νοοτροπία της ανακύκλωσης, διαχωρίζοντας τα σκουπίδια τους, οι κάδοι που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Πάτρας, είναι γεμάτοι από διαφόρων ειδών απορριμμάτων, εκτός από χαρτί!

Εκεί μπορεί να βρει κανείς πλαστικά ποτήρια από καφέ, πλαστικά μπουκάλια από νερό, κοινές σακούλες απορριμμάτων που κανονικά θα έπρεπε να πάνε στους πράσινους κάδους, έως και σκουπίδια από γυαλί.

Καμία σχέση με χαρτί. Το πιο παράδοξο είναι ότι το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, ένα "ρεύμα" που υπάρχει στην Πάτρα εδώ και χρόνια και που κανονικά μετά από τόσο καιρό θα έπρεπε να έχει μπει στην νοοτροπία των δημοτών.

Όμως και στους μπλε κάδους θα βρει κανείς διαφόρων ειδών σκουπίδια, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές! Η ανακύκλωση μάλλον δεν έχει μπει στην νοοτροπία των πολιτών και για αυτό φυσικά μπορεί να έχει τις ευθύνες του και ο δήμος, αλλά και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς, όμως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες.

Ας μην κρυβόμαστε. Οι περισσότεροι από εμάς παραμένουμε αδιάφοροι για το ζήτημα και αφήνουμε την ανακύκλωση για τους άλλους, στο πλαίσιο του ωχαδερφισμού και του «δε βαριέσαι» που χαρακτηρίζει την νοοτροπία μας.

Ενδιαφέρον πλέον θα έχει να δούμε τι θα γίνει όταν έρθουν στην Πάτρα και οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης που θα αφορούν τα οργανικά απόβλητα και τα βιοαπόβλητα. Λέτε να δούμε σε αυτούς τόνους από… χαρτί; Δεν μπορεί κάποιος θα τρολάρει αυτή την πόλη…

(Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τον Δημήτρη Παπαλάμπρου πριν από μερικούς μήνες όταν είχαν πρωτομπεί οι κάδοι αυτοί. Πηγαίνοντας μετά από καιρό στους κάδους η κατάσταση με τα σκουπίδια παραμένει ίδια).