Τα καρναβαλικά πληρώματα μπαίνουν μπροστά και αυτό που ζητούν από τον δήμο και τον καρναβαλικό οργανισμό είναι να διεκδικήσει την "κανονικότητα" του ερχόμενου Πατρινού Καρναβαλιού, τονίζοντας ότι μία τρίτη συνεχή αναβολή του θα ήταν πλέον ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα για τον θεσμό.

Όπως υποστηρίζουν από τη στιγμή που σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο γίνονται όλες οι μαζικές εκδηλώσεις, έστω και με μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην γίνει το καρναβάλι ή να παραμένει μετέωρο το θέμα των καρναβαλικών παρελάσεων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις γίνονται πια με κόσμο, κόσμος υπάρχει και στις συναυλίες, στα θέατρα, αλλά και στα καταστήματα εστίασης (έστω και με εμβολιασμένους), ενώ οι διάφορες μαζικές εκδηλώσεις ακόμα και σε κλειστούς χώρους με θεατές γίνονται σχεδόν κανονικά.

Όπως σχεδόν κανονικά θα γίνουν και οι παρελάσεις για την επέτειο του «Όχι». Το καρναβάλι της Πάτρας λοιπόν, όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία των καρναβαλικών πληρωμάτων, πρέπει και μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα του ή τουλάχιστον να τη διεκδικήσει και ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής πορείας (αφού γνωρίζουν ότι από αυτή θα εξαρτηθούν όλα) να την πετύχει ή όχι.

Το μεγάλο ζητούμενο για τους καρναβαλιστές είναι να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της όλης διοργάνωσης με γνώμονα την πραγματοποίηση των παρελάσεων, έτσι ώστε να αρχίσουν και αυτοί από την πλευρά τους τις προετοιμασίες τους.

Τα πληρώματα, εφόσον γίνουν παρελάσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν στις κατασκευές των αρμάτων τους, του εξοπλισμού τους και να κάνουν τις παραγγελίες τους για τα υφάσματα από τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά θα προχωρήσουν στο να φτιάξουν νέες στολές.

Ας δοθεί το σύνθημα για την αρχή

Το σημαντικό για τα πληρώματα είναι να γίνει η αρχή και αυτό το σύνθημα, όπως λένε, μπορεί να το δώσει μόνο ο δήμος, χωρίς να περιμένει το τι θα εισηγηθεί η υγειονομική επιτροπή και τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

«Ας προχωρήσουμε εμείς στην οργάνωση του καρναβαλιού μας και βλέποντας και κάνοντας σε ότι αφορά τις υγειονομικές συνθήκες και την κατάσταση που θα προκύψει» μας έλεγε ένας από τους παλιούς καρναβαλιστές της Πάτρας.

«Το καρναβάλι της Πάτρας φέτος πρέπει να γίνει με παρελάσεις και έτσι όπως το αγαπήσαμε. Είναι απαραίτητο για την πόλη να διεκδικήσει το καρναβάλι της».

Από την πλευρά του ο δήμος δείχνει να είναι διστακτικός περιμένοντας το "πράσινο" φως από την κυβέρνηση, ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα πάρει αυτή από την επιτροπή.

Όπως αφήνει να διαρρέει προς τα έξω το πιθανότερο για το καρναβάλι του 2022 είναι να πραγματοποιηθεί η πλειοψηφία των εκδηλώσεων, αφήνοντας όμως σε εκκρεμότητα το ζήτημα των παρελάσεων που «καίει» τους καρναβαλιστές.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες» έλεγε πάνω στο θέμα στέλεχος της Μαιζώνος. Όμως, σύμφωνα με τα πληρώματα, αυτό δεν είναι σχεδιασμός.


Παρέλαση μόνο για εμβολιασμένους

Στο μεταξύ αρκετά πληρώματα έχουν ετοιμάσει τις δικές τους προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους διεξαγωγής παρελάσεων, σε ελεγχόμενους χώρους, όπως αυτός του Παμπελοποννησιακού Σταδίου.

Το γκρουπ 94, ένα από τα παλιότερα πληρώματα, έχει προτείνει μια παρέλαση που να γίνει κανονικά στο κέντρο της Πάτρας, αλλά να είναι μόνο για εμβολιασμένους, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους θεατές. Το κάθε πλήρωμα να εγγυάται τον εμβολιασμό των μελών του και ο δήμος τον εμβολιασμό των θεατών.

Όμως από την πλευρά του ο δήμος δεν δείχνει θετικός σε κανένα από τα δύο, ούτε στις ελεγχόμενες παρελάσεις, ούτε στις παρελάσεις μόνο για εμβολιασμένους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με κύκλους του, θα σήμαινε διαχωρισμό των πολιτών, ενώ το καρναβάλι πρέπει να είναι για όλους.

Το θέμα έτσι των παρελάσεων και το τι θα γίνει στο καρναβάλι του 2022 παραμένει ανοικτό. Οι καρναβαλιστές πιέζουν για να διεκδικήσει ο δήμος την επιστροφή της κανονικότητας του καρναβαλιού, κάτι που ταυτίζεται με την διεξαγωγή των παρελάσεων και ο δήμος από την πλευρά του περιμένει. Και ο χρόνος τρέχει…