«Αν αφήσουμε τις συγχωνεύσεις των τμημάτων να περάσουν στη συνέχεια θα αναγκαστούμε να δεχτούμε και άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης στα παιδιά μας».

Οι γονείς είναι κάθετα αντίθετοι στο θέμα των συγχωνεύσεων και αυτός είναι ο λόγος που οι ενώσεις τους, τόσο η ένωση του συλλόγου των γονέων των σχολείων της Πάτρας, όσο και η αντίστοιχη ομοσπονδία της περιφέρειας στη Δυτική Ελλάδα, έχουν από κοινού εναντιωθεί στο ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ένωσης των συλλόγων των γονέων των σχολείων της Πάτρας, Τίμος Πατρινός είναι ξεκάθαρος. «Δεν πρέπει να περάσουν οι συγχωνεύσεις των τμημάτων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνεται μάθημα με 28 και 29 μαθητές, σε συνθήκες πανδημίας.

Όμως δεν είναι μόνο η πανδημία. Το μάθημα σε μία τάξη με τόσα πολλά παιδιά είναι αντιπαιδαγωγικό. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας» αναφέρει.

Το ερωτηματικό στο οποίο ζητούν απαντήσεις οι γονείς είναι πόσα τμήματα και σε ποια σχολεία έχει στο σχέδιο του το υπουργείο για να συγχωνεύσει. Μέχρι τώρα οι γονείς και οι καθηγητές γνωρίζουν για δύο σχολεία, αυτό στο λύκειο Καστριτσίου και αυτό στο 7ο ΓΕΛ.

Στο πρώτο είναι να συγχωνευτούν τέσσερα τμήματα στο άλλο τρία. «Δεν θα είναι μόνο αυτά, είναι σίγουρο. Αν αφήσουμε και γίνει ένα τέτοιο σχέδιο πράξη τα τμήματα που θα συγχωνευτούν θα είναι περισσότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Ζέρβας έχει τονίσει ότι δεν θα εφαρμόσει το +10% που δίνει τη δυνατότητα ο νόμος. «Αυτό θα το δούμε στην πράξη» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Πατρινός.

«Όμως αυτό που πάει να γίνει με τις συγχωνεύσεις δεν αφορά μόνο την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε εξέλιξη βρίσκεται και μία ακόμα συγχώνευση που έχει να κάνει μάλιστα με την ειδική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα με ένα δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο».

Για ποιο λόγο το υπουργείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εποχές πανδημίας σε συγχωνεύσεις τμημάτων που έχουν ξεσηκώσει το σύνολο των σχολικών κοινοτήτων; Σύμφωνα με τον κ. Πατρινό ο λόγος είναι απλός. «Πάνε να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο τα κενά που υπάρχουν σε έμψυχο δυναμικό.

Αντί να προχωρήσουν σε προσλήψεις συγχωνεύουν τμήματα για να φτάσει για όλους το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει σημαντικές ελλείψεις τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε όλη την επικράτεια».

Πάντως, καθηγητές, γονείς, αλλά και μαθητές είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις, αν το υπουργείο Παιδείας δεν πάρει πίσω το σχέδιο και τις διαφαινόμενες προθέσεις του.