Μήνυμα προς το Πατριαρχείο Μόσχας στέλνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου. Αναφερόμενος στο θέμα της απόδοσης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας και την σφοδρή αντίδραση της ρωσική Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει πως «πιέζεται λοιδωρούμενος να ενδώσει και αυτός στις κοσμικές επιταγές εκείνων που, έναντι των ιεροκανονικών και ιστορικών επιχειρημάτων μας, προβάλλουν την οικονομική και κοσμική ευρωστία και ισχύ τους και μάλιστα έναντι Εκκλησιών που εξαρτώνται πολιτικά από ‘τον καλό τους λόγο’. Ο Βαρθολομαίος απέδειξε ότι δεν ενδίδει σε πιέσεις».

Εμμέσως πλην σαφώς, αναφερόμενος στο «όνειρο» του πατριαρχείου Μόσχας για την «Τρίτη Ρώμη», ο Οικουμενικός Πατριάρχης διερωτάται: «Σε τι ωφελήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας σε κοσμικό επίπεδο; Τί κέρδισε; Ύβρεις, σπιλώσεις, συκοφαντίες, ονειδισμό και ταπεινώσεις. Αντίθετα, όσοι πολέμησαν αυτή την ενέργεια, έχουν προσήλωση σε κάποιο "όνειρο" σύμφωνα με το οποίο τα πολιτικά σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο εξυπηρετούνται με άρμα την Εκκλησία. Και ο νοών νοείτο. Αυτό φυσικά, το ότι διηκόνησα και πάλιν την Αλήθεια, έθιγε τους γεωπολιτικούς και λοιπούς σχεδιασμούς των αδελφών μας για αυτό και αντέδρασαν με τέτοια σφοδρότητα».

Ο Παναγιώτατος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα απέναντι στην ηγεσία της ρωσικής Εκκλησίας λέγοντας: «Η προσωπική πολεμική με συκοφαντίες ως προς το ταπεινό μου πρόσωπο αλλά κυρίως η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον των ιστορικών ευθυνών του Θρόνου που τους εκχριστιάνισε και γιατί όχι που τους εξεπολίτισε, χωρίς να αλλοιώσει τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, είναι αυτή που δημιουργεί ένα αίσθημα φόβου και διστακτικότητας στις υπόλοιπες Εκκλησίες να μη συνταυτιστούν και εναρμονιστούν με τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Το «Πρωτείο» είναι εφεύρεση

Σε σχέση με το «Πρωτείο» του Οικουμενικού Θρόνου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει πως «είναι καινούργια εφεύρεση το λεγόμενο ‘Πρωτείο’ του Κωνσταντινουπόλεως, όπως αυτό χρησιμοποιείται με αρνητική χροιά και χαρακτηριζόμενο ως ‘παπικό’, θέλοντας προφανώς να ερεθίσει και σκανδαλίσει μερικούς αδελφούς μας. Θέλω να ρωτήσω: Κάθε Επισκοπή δεν έχει Πρώτο; Κάθε Εκκλησία δεν έχει Πρώτο; Τότε οι κατά τόπους Εκκλησίες γιατί δεν έχουν; Αφού από την μικρότερη δομή που είναι η ενορία, μέχρι την Τοπική Εκκλησία ως οντότητα, έχουν Πρώτο, τότε πώς είναι δυνατόν να μην έχουν τον Πρώτο τους οι Τοπικές Εκκλησίες; Αν δεν έχουμε Πρώτο τότε είμαστε μια ομοσπονδία τοπικών διοικητικών εκκλησιαστικών σχημάτων και όχι η κοινωνία, κατά το πώς θέλει η εκκλησιολογία μας, τοπικών Εκκλησιών με επί κεφαλής τον Πρώτο. Αυτή η ομοσπονδιοποίηση, η νέα εκκλησιολογία, δείχνει ότι δεν πορεύονται ορισμένοι αδελφοί στα βήματα των πατέρων μας».

Εκτίμηση για Ιερώνυμο και Χρυσόστομο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την εκτίμηση του για τους Προκαθήμενους της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κύπρου λέγοντας: «Με τον αδελφό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο (Κύπρου), όπως και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, με τον οποίο, επίσης, έχουμε μία εξαιρετική επικοινωνία και συναντίληψη επί πολλών θεμάτων, συνεργαστήκαμε στενά για την πραγματοποίηση - και κατά τη διεξαγωγή - της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 2016.

Μην ακούτε fake news, εμβολιαστείτε

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στην πανδημία τονίζει πως «ο κορωνοϊός δεν έκανε και δεν κάνει διακρίσεις (…) Πρέπει να εμπιστευόμεθα την ιατρική κοινότητα, που αυτή και μόνον αυτή έχει τη γνώση να δίδει απαντήσεις σε κάθε ανησυχία, σε κάθε αμφιβολία, αλλά και σε κάθε fake news και συνομωσιολογικό σενάριο που κυκλοφορεί και μπορεί να παρασύρει έναν άνθρωπο που φοβάται σε μία λάθος απόφαση.

Ωστόσο, όπως και άλλες φορές έχω επισημάνει, είναι απαράδεκτο, ενώπιον τόσων θυμάτων και τόσου πόνου, να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι, πιθανότατα για λόγους αυτοδικαίωσης και αυτοπροβολής, είτε υποτιμούν τους κινδύνους από τον κορωνοϊό, είτε, ακόμα χειρότερα, αρνούνται την πραγματικότητα της πανδημίας, θεωρώντάς την κατασκεύασμα διαφόρων κύκλων. Και θα επαναλάβω ότι είναι ακόμη προκλητικότερο όταν τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από χριστιανούς, δυστυχώς και από κάποιους κληρικούς ή μοναχούς, οι οποίοι, μάλιστα, έχοντας άποψη επί παντώς επίστητού, αυτοανακηρύσσονται υπερασπιστές ενός δικού τους Θεού».

Κάνει επίσης αναφορά στους θανάτους και τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν όσοι νόησαν με κορωνοϊό: «Ένας από τις χιλιάδες των συναθρώπων μας που είχαν μία τέτοια εμπειρία είναι και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ, Καθηγούμενος της καθ' ημάς Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο οποίος όταν νόσησε δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί και δοκιμάστηκε σκληρά, κινδύνευσε, και χάριν των προσπαθειών των θεραπόντων ιατρών του, με τη βοήθεια του Θεού, αποθεραπεύτηκε και σήμερα προτρέπει τους πάντες να εμβολιαστούν».

Πηγή: protothema.gr