Από τη στιγμή που το πετρέλαιο ανεβαίνει συνεχώς και το φυσικό αέριο καλπάζει οι καταναλωτές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στραφούν στα ξύλα, στο τζάκι και στις ξυλόσομπες για να θερμανθούν.

Δεν έχουν άλλωστε άλλες επιλογές. Τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν ρεύμα, το ρεύμα είναι ενέργεια και η ενέργεια είναι στα ύψη, οδηγώντας μαζί με τα καύσιμα το κύμα ακρίβειας που έχει μπει στις ζωές μας.

Έτσι τα ξύλα για το τζάκι και τις ξυλόσομπες έχουν από τώρα μεγάλη ζήτηση, παρόλο που τα κρύα δεν έχουν ακόμα μπει. Όμως ούτε αυτά πρόκειται να ξεφύγουν από την ακρίβεια αφού θα τα ανεβάσουν προς τα πάνω από τη μία η μεγάλη ζήτηση από την άλλη το αυξημένο πετρέλαιο κίνησης.

Βλέπετε, στα ξύλα και τις επιχειρήσεις εκείνες που ασχολούνται την εμπορία ξύλων υπάρχει και το μεταφορικό κόστος που και αυτό είναι στα ύψη πλέον.  Όμως, σύμφωνα με τους εμπόρους οι αυξήσεις αυτές στα ξύλα που αναμένονται θα είναι ελάχιστες σε σύγκριση με αυτές για την ενέργεια και τα καύσιμα.

Όπως υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, από την κρίση και μετά, έχουν κατορθώσει και έχουν απορροφήσει τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις που έχουν γίνει στο ξύλο και οι τιμές τους σε σύγκριση με το κύμα ακρίβειας που έχει μπει στις ζωές μας, είναι αρκετά καλές.

Όμως είναι σίγουρο ότι η μεγάλη ζήτηση που θα επακολουθήσει με τα πρώτα κρύα του χειμώνα θα φέρουν ελλείψεις και οι ελλείψεις με την σειρά τους ανατιμήσεις προς τα πάνω που δεν θα μπορούν εύκολα, από ένα σημείο και μετά, να τις  απορροφήσουν.

Μέχρι ώρας πάντως οι τιμές διαμορφώνονται στο ξύλο ελιάς στα 100 με 120 ευρώ το κυβικό μέτρο, ανάλογα με το αν είναι χύμα η στοιβαγμένο το ξύλο, ενώ στα τουβαλάκια η τιμή είναι στα 9 ευρώ.

"Κλειδί" η ποιότητα ξύλου

Σύμφωνα με τους εμπόρους οι καταναλωτές καλά θα κάνουν να προτιμούν συσκευασμένα ξύλα και να διαλέξουν προσεκτικά την ποιότητα για να μην έχουν προβλήματα σε τζάκια και σόμπες αλλά και μια αυξημένη απόδοση θέρμανσης.

Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν στην φροντίδα του τζακιού τους καθαρίζοντας την καμινάδα για να μην υπάρξουν προβλήματα και πιάσουν φωτιά τα σπίτια τους. Χρειάζεται προσοχή και να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία για το άναμμα του τζακιού.

Θυμίζουμε ότι τους περασμένους χειμώνες με την καύση κακής ποιότητας ξύλων είχε δημιουργηθεί σοβαρό θέμα στην ατμόσφαιρα με την αιθαλομίχλη και τα βλαβερά σωματίδια που υπήρχαν στον αέρα σε αυξημένο επίπεδο.