«Ταμπλάς» έχει πιάσει τους επαγγελματίες της εστίασης με τους εξοφλητικούς λογαριασμούς από την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο κτλ) που τους έρχονται για το περασμένο τετράμηνο.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες οι λογαριασμοί αυτοί είναι τουλάχιστον 50% πάνω και σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που υπάρχει στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες το οποίο ανέρχεται σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 25%, δημιουργεί σοβαρό θέμα για τα καταστήματα και τους επαγγελματίες.

«Πρόκειται για έναν οικονομικό στραγγαλισμό που καλείται για ακόμα μία φορά να υποστεί ο κλάδος, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των μαγαζιών δεν θα περάσει τις ανατιμήσεις αυτές στο πελάτη, αλλά θα προσπαθήσει να τις απορροφήσει» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου και το εξηγεί λέγοντας:

«Οι επαγγελματίες της εστίασης και τα μαγαζιά τους γνωρίζουν καλά ότι οι πελάτες τους και γενικότερα η κοινωνία βρίσκεται στην ίδια δεινή οικονομική θέση που είναι και αυτοί και το να τους επιβαρύνουν αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην πελατεία τους και στον τζίρο τους». 

Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ. Μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων εστίασης νομίζω που δεν θα προχωρήσουν σε μία τέτοια τακτική, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφήσουν αυτές τις τεράστιες αυξήσεις ή θα προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές προς τα πάνω που θα είναι αμελητέες και σίγουρα δεν γλιτώνουν την επιχείρηση από τον οικονομικό στραγγαλισμό».

Ο… στραγγαλισμός αυτός με τόσο υψηλούς λογαριασμούς για το ρεύμα και την ενέργεια γενικότερα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος για τους επαγγελματίες της εστίασης. «Κανείς δεν περίμενε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό αυξήσεων, σε νούμερα, αλλά και σε μέγεθος. Κανείς δεν περίμενε ένα τόσο υψηλό κύμα ακριβείας που περιλαμβάνει κάθε πτυχή της λειτουργίας ενός καταστήματος εστίασης» τονίζει ο κ. Στεργίου.


Μετά το λουκέτο ήρθαν οι αυξήσεις

"Ερχόμαστε ως κλάδος από ένα επτάμηνο καραντίνας και κλεισίματος, δουλέψαμε για δύο μήνες σχεδόν το καλοκαίρι και πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα ακρίβειας. Είναι αδύνατον να αντιδράσουμε, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων θα έχει σημαντικό πρόβλημα τον χειμώνα.

Μη ξεχνάμε ότι τον χειμώνα γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση σε καύσιμα, σε πετρέλαιο θέρμανσης σε φυσικό αέριο και γενικότερα σε ενέργεια. Όλα αυτά θα είναι ψηλά τους επόμενους μήνες. Πώς είναι δυνατόν να τα πληρώσει μία επιχείρηση.

Η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τον κλάδο, να εξετάσει όλους τους τρόπους  και να δει το θέμα από όλες τις πτυχές του.  Διαφορετικά ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα έχουν σοβαρό πρόβλημα το επόμενο διάστημα…".