Το ζήτημα των θέσεων εργασίας που προσφέρει ο κλάδος της εστίασης, χωρίς να υπάρχει όμως το ανάλογο ενδιαφέρον από τους εκατοντάδες ανέργους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Πάτρα, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, σε μία περίοδο που τα μαγαζιά ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους για την χειμερινή σεζόν.

Το όλο θέμα είχε φανεί από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου. Εστιατόρια, ψησταριές, καφετέριες και καταστήματα που είχαν να κάνουν με όλες τις μορφές εστίασης πρόσφεραν εργασία, έχοντας ανάγκη έμψυχου δυναμικού και δεν έβρισκαν.

Τότε η βασική αιτία εξήγησης αυτού του φαινομένου είναι ότι πολλοί επέλεγαν να παραμείνουν σε αναστολή, συνεχίζοντας έτσι να παίρνουν τα χρήματα που είχαν οριστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας.

Τώρα όμως αυτές οι βοήθειες έχουν τελειώσει. Ωστόσο, το φαινόμενο παραμένει και μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς κοιτάζοντας στις σελίδες των μικρών αγγελιών μιας εφημερίδας ή από αναρτήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο από τα μαγαζιά που αναζητούν προσωπικό.

Το ζήτημα συζητιέται αρκετά και μεταξύ των επαγγελματιών. Οι θέσεις εργασίες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τα καταστήματα εστίασης είναι αυτή του μάγειρα, του βοηθού μάγειρα, αλλά και του ψήστη στις περιπτώσεις που τα μαγαζιά είναι ψησταριές.

Οι επαγγελματίες ζητούν προσωπικό για αυτές τις θέσεις εργασίας ή και για άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με την εστίαση (βασικά ή και βοηθητικά), όμως, δεν βρίσκουν ή βρίσκουν με μεγάλη δυσκολία.

Την ίδια στιγμή η Πάτρα παραμένει μια από τις πόλεις με τον μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας, με ένα μεγάλο ποσοστό νέων να μην έχουν δουλειά και άλλους να βρίσκουν ευκαιριακά μεροκάματα, χωρίς μία μόνιμη θέση.

Μια εξήγηση για αυτού το θέμα που δεν πιάνει όμως όλο το φάσμα του είναι ότι οι περισσότεροι από τους νέους έχουν τελειώσει πανεπιστήμια, έχουν κάνει μεταπτυχιακά, έχουν προχωρήσει στις σπουδές τους και ζητούν να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο τους.

Όμως και πάλι το ζήτημα αυτό με τις θέσεις εργασίας που προσφέρει η εστίαση και δεν καλύπτονται με ευκολία παραμένει ένα μυστήριο και που έρχεται να αντισταθμιστεί με τα υψηλά ποσοστό ανεργίας που ταλανίζουν την Πάτρα.