Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να γίνει η διακήρυξη των μισθώσεων, έτσι ώστε να τρέξει και στην πράξη το πρόγραμμα που αφορά τη μετεγκατάσταση των ρομά, σε σπίτια και διαμερίσματα.

Στόχος των υπηρεσιών του κοινωνικού οργανισμού που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για το έργο ήταν εξ’ αρχής να  μπορέσουν να πείσουν τις οικογένειες ρομά που διαμένουν στους καταυλισμούς που υπάρχουν στην Πάτρα και γύρω από αυτή να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Οι προσπάθειες τους επικεντρώθηκαν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου, εκεί που οι συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων είναι άθλιες, με τις περισσότερες παράγκες να αποτελούν εστίες μόλυνσης και τα παιδιά των οικογενειών αυτών να ζουν μαζί με τα ποντίκια.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες τους από τις 23 οικογένειες που ζουν στον καταυλισμό μόνο οι τέσσερις πείστηκαν να πάρουν μέρος. Οι αιτήσεις των οικογενειών ρομά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έφτασαν τις 18, από τις οποίες όμως εγκρίθηκαν μόνο οι 11 αφού στις υπόλοιπες οι φάκελοι που κατατέθηκαν είχαν αρκετές ελλείψεις ή δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις.

Πάντως, το κομβικό σημείο για να προχωρήσει το πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις οικογένειες ρομά, αλλά με το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών. Το ενδιαφέρον αυτό θα φανεί- αν υπάρχει - από τον Νοέμβριο και μετά, μόλις βγει στον «αέρα» η διακήρυξη ενοικίασης.

Μέχρι τώρα αυτό που εισέπραξαν οι άνθρωποι των υπηρεσιών του κοινωνικού οργανισμού από τις συζητήσεις και τις επαφές που είχαν, ήταν έναν γενικότερο δισταγμό, παρά το υψηλό μίσθωμα που εξασφαλίζει το πρόγραμμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν μέρος.

Από τις επαφές που έκαναν οι υπάλληλοι του δήμου προέκυψε ένα ενδιαφέρον πέντε ιδιοκτητών ακινήτων, το οποίο όμως από τη στιγμή που η διακήρυξη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί είναι για την ώρα «φιλολογικό».  

Το μίσθωμα που εξασφαλίζει το πρόγραμμα για τους ιδιοκτήτες εξαρτάται ανάλογα με την κατηγορία, δηλαδή από το μέγεθος του ακινήτου και το πόσο μεγάλη είναι η οικογένεια που βάζει μέσα.

5,5 ευρώ το τετραγωνικό

Κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 5,5 ευρώ το τετραγωνικό, ένα ποσό αρκετά ικανοποιητικό, σε σύγκριση με την κρίση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από την δωρεάν μίσθωση που παρέχει το πρόγραμμα για τη στέγαση σε μία οικογένεια ρομά, προσφέρει και σχεδόν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, δίνοντας τους ένα υψηλό όριο ως πάγιο που με δυσκολία μπορεί να υπερβεί.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο η μετεγκατάσταση των οικογενειών αυτών σε διαμερίσματα θα τις βοηθήσει στο να προσαρμοστούν στο κοινωνικό σύνολο, κάτι που αποτελεί και τον μακροπρόθεσμο στόχο αυτών των προγραμμάτων που αναφέρονται σε ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως είναι οι ρομά.

Τουλάχιστον θα βοηθήσει τα παιδιά αυτών των 11 οικογενειών να ξεκινήσουν σχολείο (η πλειοψηφία από αυτά δεν πάει καν), διεκδικώντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον.