Μια εκδήλωση που παρακολούθησαν με δέος οι θεατές αφού ζωντάνεψαν μνήμες από την Επανάσταση του ‘21 κι ακούστηκε ποίηση και μουσική που γράφτηκε ειδικά για τον Αγώνα από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.
Μπαίνοντας στη φιλόξενη αίθουσα του «Πάνθεον» έβλεπες δυο «φρουρούς της εκδήλωσης» εκατέρωθεν την σκηνής σε υπερυψωμένα παραπέτα. Δυο μέλη δηλαδή του Αγήματος Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς» ντυμένα με φορεσιές –ακριβή αντίγραφα- εκείνων που φορούσαν οι αγωνιστές του ’21.

Η παράσταση ξεκίνησε με το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού, για τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία, με μουσική υπόκρουση τον «Ύμνο στον Γ. Καραϊσκάκη» του Δ. Σαββόπουλου. Στη κορυφή του τραπεζιού τοποθετήθηκε η σημαία της Επανάστασης και βέβαια κρασί και ψωμί για τους καλεσμένους (ερασιτεχνικές ομάδες) και η εικόνα της Παναγίας από ψηλά να ευλογεί. Τέσσερεις εκφωνητές από το Ε.Σ.Π. «Ρεφενέ» παρουσίασαν ένα σύντομο ιστορικό της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα πλαισιωμένο με ποιητικό λόγο Ελλήνων και ξένων ποιητών, όπως το συνέταξε η φιλόλογος Ελένη Γεωργακάκη, μέλος του «Φιλολογικού Συλλόγου Κισσαμικός» από τη Κίσσαμο Χανίων. Ο λόγος ήταν ευθύς, καίριος και ακριβής, βοηθώντας τους θεατές να σχηματίσουν γρήγορα μια χρονική ακολουθία των γεγονότων του Αγώνα στο μυαλό τους. Βοήθησαν ασφαλώς και οι ανάλογες μουσικές επιλογές καθώς και οι διαφάνειες που υπογράμμιζαν τον αφηγηματικό λόγο.


Έτσι τα τρία θεατρικά δρώμενα που αναπαριστούσαν «αχνάρια-μνήμες» του ’21 στη Δυτική Ελλάδα, φαινομενικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, εντάχθηκαν αρμονικά στη συνέχεια της αφήγησης. Πρώτα η ομάδα «Θεατροσκόπιο» Πάτρας παρουσίασε τις διπλωματικές ενέργειες του Π. Πατρών Γερμανού για να προστατεύσει την επανάσταση, στο ξεκίνημα της, αλλά και την ορκωμοσία των αγωνιστών στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Ύστερα η Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησις Ακράτας μας μετέφερε στην ιστορική Νωνάκριδα της Εθνεγερσίας. Τέλος η ομάδα του «Ρεφενέ» μας παρουσίασε τα γεγονότα της πολιορκίας της Πάτρας το 1822, όπως τα διηγήθηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη στη φυλακή, στο Παλαμήδι.

Πολλές φορές το κοινό διέκοψε τους ερασιτέχνες ηθοποιούς με χειροκροτήματα, ενώ άλλες, από τη συγκίνηση επικρατούσε μια φορτισμένη σιωπή. Ο χαιρετισμός των ομάδων έγινε υπό τους ήχους του «Τσάμικου» του Μ. Χατζιδάκι, σε στίχους Νίκου Γκάτσου και ο κόσμος άργησε πολύ να αποχωρήσει από την αίθουσα, θέλοντας να μιλήσει και να φωτογραφηθεί με τους «καλεσμένους» στο γιορτινό τραπέζι. Η παράσταση, κατά δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια, μια από τις καλύτερες όσων παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα από τις προγραμματισμένες της Περιφέρειας, θα παρουσιαστεί επίσης στα Καλάβρυτα 23/10, Αίγιο 24/10, Αγρίνιο 31/10, Ναύπακτο 13/11, Λεχαινά 4/12 και Αμαλιάδα 5/12 πάντα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Συνολικά παρευρέθηκαν γύρω στα 400 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, ο Διευθυντής Διοίκησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χριστόφορος Παπανικολάου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «Σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, η Σοφία Χριστοπούλου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ.α.

Το φωτογραφικό υλικό είναι ευγενική παραχώρηση του φωτογράφου Χάρη Αναγνωστόπουλου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακράτας «Αναγέννησις» (έτος ίδρυσης 1924)
Πρόσωπα (με σειρά εμφάνισης)
Νικηφόρος Παμπούκης: Ανδρέας Διαμαντόπουλος, Νικόλαος Σολιώτης: Σπήλιος Ζιδρόπουλος, Βασιλική Σολιώτη: Κατερίνα Σούλη, Ηρωίδες Καστρακίου: Μαρία Καρρά, Βάνια Ξιφαρά/ Κείμενα: Αναστασία Ευσταθίου, Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Χρήστος Ασημακόπουλος, Φώτα: Ανδρέας Σακελλαρίου, Ήχος: Γιάννης Τόλιος

Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» (1999)
Αφηγητής: Χρήστος Αβραντινής/Απαγγελία: Κατερίνα Λειβαδά, Χρύσλα Μελλά,
Ειρήνη Γαλιατσάτου, Λίλη Κουτρούκη/ Πρόσωπα: Θ. Κολοκοτρώνης: Γιάννης Γεωργακάκης, Γ. Τερτσέτης: Θεόδωρος Στεφανίδης/
Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία- Επιλογή μουσικής-Έντυπα Γιάννης Γεωργακάκης/ Κατασκευή Σκηνικού: Θ. Στεφανίδης, Λ. Κουτρούκη, Ζωή Γαλανοπούλου/ Φώτα-ήχος: N.S. Sound /Νικηφόρος Σπίνος

Θεατρική Ομάδα Πάτρας «Θεατροσκόπιο» (2019)
Αφηγήτρια: Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Παλαιών Πατρών Γερμανός: Γιάννης Κολέσης, Βλασσόπουλος:Σπύρος Πράρας, Παπαρρηγόπουλος, ιερέας: Χρήστος Μπαϊρακτάρης , Ζαϊμης: Διονύσης Παναγόπουλος, Λόντος: Πέτρος Ζορμπάς, Φωτήλας: Γιώργος Κλαουδάτος, Ταχυδρόμος: Σπύρος Σταθόπουλος/ Κείμενο: Σπύρος Μελάς. Σκηνοθεσία-Επιλογή ήχων: Χρήστος Μπαϊρακτάρης / Βοηθός σκηνοθέτη: Μάχη Αντωνοπούλου

Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς» (ΚΟΙΝΣΕΠ/2018) Φώτης Λουριδάς, Δημήτρης Λιακάκος, Κώστας Ράλλης, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Τάσος Γασπαρινάτος