Από τη στιγμή που μπήκαμε σε ένα νέο τούνελ έξαρσης και εξάπλωσης της διασποράς του κορωνοϊού, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα τόσο για την περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδος, όσο και για την υπόλοιπη επικράτεια.

Ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγραφές που κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, μετά την εξάπλωση του στην Βόρεια Ελλάδα, έχει ξεκινήσει να… ταξιδεύει για τα καλά προς τα νότια.

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Δυτικής Πελοποννήσου είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρουσιάζεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση των κρουσμάτων, αλλού μικρότερη και αλλού μεγαλύτερη.

Στην Αχαΐα τα 126 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη ήρθαν για να «σκεπάσουν» τα 106 της Τρίτης και να επιβεβαιώσουν για τα καλά ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση της εξάπλωσης του ιού, όπου θα έχουμε σε σχεδόν καθημερινή βάση τριψήφια νούμερα.

Τα 126 κρούσματα είναι το αρνητικό ρεκόρ του Οκτωβρίου και το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ του τελευταίου διμήνου πίσω από τα 128 κρούσματα της 4ης του Σεπτεμβρίου. Η ύφεση έτσι που ξεκίνησε από τις 7 Σεπτεμβρίου και μετά με διψήφια νούμερα, έχει πλέον σταματήσει.

Έχουμε μπει σε μία νέα φάση του κορωνοϊού, με το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου να θεωρείται κομβικό για τη συνέχεια της υγειονομικής πορείας του νομού και το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Το ενδεχόμενο είμαι να γίνει και πάλι «κόκκινη» η Αχαΐα, εφόσον η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί, είναι ανοικτό.

Ζητούμενο να συγκρατήσουν την αύξηση

Ζητούμενο για τις υγειονομικές αρχές είναι να κρατηθεί αυτή η αύξηση, σε ένα σταθερό επίπεδο και να μην έχουμε περαιτέρω εξάπλωση της διασποράς.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα επιβάρυνση για τα νοσοκομεία της Πάτρας, αλλά και της Αχαΐας τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις για να καλυφτούν τα κενά των υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή εργασίας.

Ένα ενδεχόμενο αυξημένων νοσηλειών, ειδικότερα αυτή την περίοδο, είναι κάτι που δεν θέλουν καν να το σκέφτονται οι αρμόδιοι, γνωρίζοντας ότι όσο και αν έχουν οργανωθεί τους χώρους και τα νοσοκομεία για μια νέα έξαρση, τα κενά παραμένουν.  

Πάντως, μέσα από τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων και τα κρούσματα που εντοπίζονται κάθε φορά και αυτή την έξαρση των οδηγούν αφενός οι νέοι και οι ηλικίες των 18 -25 και αφετέρου οι ανεμβολίαστοι που επιμένουν στην στάση τους, μη θέλοντας να προστατεύουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους γύρω τους.  

Τα περισσότερα, άλλωστε, από τα κρούσματα, με βάση τα στοιχεία των αρχών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.