Σύμφωνα με ό,τι υποστήριξε ο προπονητής της σε συνέντευξη στην «The Persian Independent», η Μαχτζαμπίν Χακίμι, ένα ανερχόμενο αστέρι της ομάδας του βόλεϊ Γυναικών στην Καμπούλ, αποκεφαλίστηκε από τους Ταλιμπάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οπως αναφέρεται στη Daily Mail, οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν μια νεαρή παίκτρια του βόλεϊ γυναικών και δημοσίευσαν φωτογραφίες του κεφαλιού της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντικρουόμενες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι η Μαχτζαμπίν σκοτώθηκε μυστηριωδώς μια εβδομάδα πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, με πιστοποιητικό θανάτου που υποτίθεται ότι έδειχνε την ημερομηνία του θανάτου της ως τα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, άλλοι ισχυρισμοί ανέφεραν ότι είχε αυτοκτονήσει. Μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τη σορό της Μαχτζαμπίν έδειξε έναν τραυματισμό στον λαιμό της, αλλά είναι αδύνατο να ειπωθεί από τι προκλήθηκε.

Οι απειλές στην οικογένεια

Από την πλευρά του, ο προπονητής της είπε ότι ισλαμιστές μαχητές απείλησαν την οικογένειά της να μην πει σε κανέναν τι είχε συμβεί. Αφού η εικόνα της Μαχτζαμπίν εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, ο προπονητής αποφάσισε να μιλήσει. «Ολοι οι παίκτες της ομάδας βόλεϊ και οι υπόλοιπες αθλήτριες είναι σε άσχημη κατάσταση και σε απόγνωση και φόβο», είπε.

Σημειώνεται πως η Μαχτζαμπίν έπαιξε βόλεϊ για τον σύλλογο της Καμπούλ πριν οι Ταλιμπάν πάρουν την εξουσία από την κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου. Οι αναφορές ότι αποκεφαλίστηκε τροφοδότησαν φόβους μεταξύ άλλων αθλητριών που είχαν κρυφτεί.

Οπως αναφέρει η Daily Mail, σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του νόμου της Σαρίας, οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να αθλούνται ή δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν σε εργασία ή εκπαίδευση. Αυτοί που αψηφούν τα διατάγματα της τρομοκρατικής ομάδας κινδυνεύουν με βασανιστήρια και θάνατο.
Εκκληση για βοήθεια από ξένους οργανισμούς

Η εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών στο Αφγανιστάν έχει ζητήσει βοήθεια από ξένους οργανισμούς για να τους βγάλει από τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερε. Η Zahra Fayazi, μέλος της ανώτερης ομάδας που διέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, περιέγραψε προηγουμένως πώς ένας συμπαίκτης της είχε δολοφονηθεί από τους Ταλιμπάν.

«Οι παίκτες μας που ζούσαν στις επαρχίες έπρεπε να φύγουν και να ζήσουν σε άλλα μέρη», είπε στο BBC τον περασμένο μήνα. «Εκαψαν ακόμη και τον αθλητικό τους εξοπλισμό για να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Δεν ήθελαν να κρατήσουν κάτι σχετικό με τον αθλητισμό. Είναι φοβισμένοι».

«Πολλοί από τους παίκτες μας που προέρχονται από επαρχίες απειλήθηκαν πολλές φορές από τους συγγενείς τους που είναι Ταλιμπάν και οπαδοί των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις οικογένειες των παικτών μας να μην επιτρέψουν στα κορίτσια τους να αθλούνται, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με απροσδόκητη βία», προσέθεσε.