Στο 1,16 με 1,19 ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Πάτρα, αρκετά δηλαδή πάνω από το 1,10 με 1,12 που έλεγαν ο αρχικές εκτιμήσεις, μετά το κύμα ακρίβειας που πλήττει την ενέργεια και τα καύσιμα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σταμάτησε την περασμένη άνοιξη στα 87 λεπτά, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο 1,1 με 1, 3 ευρώ, διαπιστώνει εύκολα ότι μιλάμε για αυξήσεις που αγγίζουν το 40% με 50%.

Ο προβληματισμός των καταναλωτών, αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου είναι για που μπορεί να φτάσει αυτή η τιμή κατά την διάρκεια του χειμώνα όταν πέσει και άλλο η θερμοκρασία και ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Τότε είναι που η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και μαζί με αυτή η τιμή του πετρελαίου. Πλέον οι νέες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα φτάσει τα 1,80 με 1,90 ευρώ το λίτρο.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις που έρχονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει κάνει αρκετούς να προχωρούν από τώρα σε παραγγελίες, προκειμένου να προμηθευτούν το πετρέλαιο σε καλύτερη τιμή από αυτή που θα το βρουν στη συνέχεια.

Έτσι η ζήτηση του είδους είναι σχετικά αυξημένη παρόλο που τα κρύα δεν έχουν ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει. Όμως ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς, με πτώση της θερμοκρασίας και παγωνιά που θα κρατήσει έως τον Μάρτιο τουλάχιστον και για αυτό το πετρέλαιο είναι απαραίτητο για τα περισσότερα σπίτια.

Ωστόσο, είναι γεγονός με την εκτόξευση της τιμής του και παρά την ενίσχυση, αλλά και την προέκταση που έκανε η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των σπιτιών, δεν πρόκειται να βάλουν.

Τουλάχιστον σε πεδινά μέρη όπου το κρύο δεν είναι το ίδιο με τα ορεινά. Παρόλο που γνωρίζουν ότι με την εξίσου μεγάλη αύξηση στο φυσικό αέριο, αλλά και την ακρίβεια που υπάρχει στην κατανάλωση ρεύματος, εναλλακτικές λύσεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Οπότε κουβέρτα και όποιος αντέξει τον φετινό χειμώνα…