Σε απεργιακή κινητοποίηση κατήλθαν την Πέμπτη οι υγειονομικοί. Στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑ αναφέρεται:  «Ενδεικτική για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην Υγεία ήταν η συνάντηση του νέου υπουργού Θ. Πλεύρη με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις 30/9/21. Από τα μέλη του ΔΣ στον λίγο χρόνο που ήταν διαθέσιμος τέθηκαν σχεδόν όλα τα επείγοντα θέματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τα νοσοκομεία.

Οι σαφείς απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός ήταν οι ακόλουθες :

–  Οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην περίθαλψη θα προχωρήσουν στα πλαίσια του προγράμματος RF της ΕΕ για ανασυγκρότηση μετά την επιδημία. Ο υπουργός μάλιστα τόνισε πως οι ΣΔΙΤ είναι επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης και δεν επιβάλλονται από την ΕΕ ως όρος συμμετοχής στο πρόγραμμα. Έτσι ξεκαθαρίζεται και από την νέα πολιτική ηγεσία πως η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

 –  Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων. Θα δοθεί παράταση στους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς για άλλους 6 μήνες (ως 31/3/22) με τροπολογία που ψηφίστηκε στις 1/10/21. Υποτίθεται πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν ρυθμίσεις για μοριοδότηση των επικουρικών γιατρών σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. Έτσι και επίσημα από την νέα ηγεσία επιβεβαιώνεται πως απεμπολείται η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού τον Μάρτιο 2020 περί μονιμοποίησης επικουρικών. Τουλάχιστον δέχτηκε την επισήμανσή για νομοτεχνική βελτίωση της τροπολογίας παράτασης ως 31/3/22 ώστε να περιλαμβάνει και επικουρικούς που διορίστηκαν από 1/10/20 και μετά η οποία λήγει από 1/10/21 και τις επόμενες μέρες.

– Για τις αναστολές εργασίας δήλωσε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στα ως τώρα ισχύοντα, «θα επιστρέφει στην εργασία του μόνο ο εμβολιασμένος υγειονομικός». Για τις αναστολές κανονικών αδειών δήλωσε πως θα σκεφθεί το αίτημά μας για εξέταση κάθε περίπτωσης από τον διοικητή κάθε μονάδας χωρίς οριζόντια κεντρική απαγόρευση. Το ίδιο και για άρση της αναστολής αδειών στους ειδικευόμενους που θα δώσουν τελικές εξετάσεις ειδικότητας τους επόμενους μήνες.

– Για την απαράδεκτη σεξιστική φρασεολογία στο πρακτικό Συμβουλίου Επιλογής – Κρίσεων του «Λαϊκού» νοσοκομείου που καταλογίζει ως βασικό μειονέκτημα στις υποψήφιες ιατρούς την μητρότητα, ο υπουργός δήλωσε πως επιμένει στην μη αναπομπή του πρακτικού και πως αρκούν όσα αναγράφονται στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου. Έτσι οριστικά η κυβέρνηση επιλέγει την επισημοποίηση στην δημόσια σφαίρα απαράδεκτου εγγράφου που παραβιάζει σειρά νόμων και διεθνών συμβάσεων περί διακρίσεων φύλου, κάτι που δεν θεραπεύεται νομικά με δελτία τύπου όπως τονίστηκε στον υπουργό.

–  Για το την απαράδεκτη ενέργεια των καθηγητών Ιατρικής Αθήνας να κηρύξουν μονομερώς λιποταξία από την περίθαλψη ασθενών της επιδημίας ο υπουργός δήλωσε πως τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει το υπουργείο Υγείας και πως δεν είναι στην πολιτική του η επαναμετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται μόνο με την νόσο COVID19 χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα (υποστελέχωση και ανάγκη για μαζικές προκηρύξεις θέσεων, υποχρηματοδότηση και ανάγκη συμπληρωματικής οικονομικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων ώστε να καλυφθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021, μισθολογικό νοσοκομειακών γιατρών και άρνηση από την πολιτεία να εφαρμόσει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ 27/2/18, επιτακτική ανάγκη να είναι εκτός φορολογητέου εισοδήματος εφημερίες και έκτακτα επιδόματα όπως το περυσινό επίδομα COVID, ακύρωση ύποπτων σχεδίων συγχωνεύσεων νοσοκομείων, κακή κατάσταση στα ΚΥ της Αττικής, αναγκαίες αναδιατάξεις στο κεντρικό πλάνο εφημέρευσης νοσοκομείων και τμημάτων της Αττικής, υπερεφημέρευση και υπερεργασία, απαράδεκτη κατάσταση φόρτου και υποστελέχωσης στα Πνευμονολογικά τμήματα, ανάγκη για ρυθμίσεις σχετικές με τις τελικές εξετάσεις ειδικότητας όπως π.χ. να μην απαιτείται εκτέλεση υπηρεσίας υπαίθρου, ανάγκη για απομάκρυνση των εμβολιαστικών ιατρείων μέσα από τα νοσοκομεία κλπ, κλπ) ο υπουργός δήλωσε πως θα επανέλθει αφού πρώτα ενημερωθεί και συσκεφθεί με τους αρμόδιους παράγοντες.

Συμπερασματικά, πολλά κρίσιμα θέματα δεν απαντήθηκαν και παραπέμφθηκαν στο μέλλον. Από τις σαφείς απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει πως η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη όσον αφορά στην απεμπόληση της δέσμευσης περί μονιμοποίησης του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συνάδελφοι,

Η νέα ηγεσία του Υπ.Υγείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν διακηρύξει καθαρά ότι θέλουν να φτιάξουν το «νέο ΕΣΥ».

Ένα ΕΣΥ συρρικνωμένο, με κλεισίματα νοσοκομείων όπου θα επιβιώνουν μόνο όποια βρίσκουν χορηγίες και σπόνσορες. ‘Ένα ΕΣΥ για τους λίγους και έχοντες, με την πόρτα κλειστή για τους φτωχούς και άπορους. Ένα ΕΣΥ ιδιωτικοποιημένο που τα ΣΔΙΤ θα κοστίζουν ακριβά για το κράτος και τους φορολογούμενους. Ένα ΕΣΥ με τους γιατρούς μεταξύ επικουρικής ομηρίας και φυγής προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, υπερεργασίας, υπερεφημέρευσης και μετακινήσεων για να καλύπτουν τρύπες.

Θα τους το επιτρέψουμε;

Με τους συλλογικούς μας αγώνες μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Στις 21 Οκτώβρη απεργούμε και αντιστεκόμαστε στο ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν!

Η φωνή μας να γίνει δύναμη αγώνα και διεκδίκησης!

Μαζικός και καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού με εμβολιαστική καμπάνια ενημέρωσης από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς

Να μην κλείσει το Mega εμβολιαστικό κέντρο- Μεταφορά των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων σε αυτό

Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου – Αλλαγή επιδημιολογικής στρατηγικής με μαζικά δωρεάν τεστ, εκτεταμένη ιχνηλάτηση, μίσθωση μαζικών χώρων καραντίνας

Μέτρα προστασίας και αποσυμφόρησης στους χώρους σπουδών, δουλειάς και τα ΜΜΜ

Κανένας συμπολίτης μας χωρίς ποιοτική δημόσια και δωρεάν περίθαλψη  – Έκτακτη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Αχαΐας – Επίταξη του ¨Ολυμπίου¨- Άνοιγμα του Θώρακος και 409

Καμιά σκέψη για ΣΔΙΤ και ιδιώτες στο ΕΣΥ – Ενίσχυση του ΕΣΥ, που σηκώνει όλο το βάρος της πανδημίας,  με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό

Κάλυψη των γνωστών οργανικών κενών σε Κ.Υ-ΕΚΑΒ-Νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες, με προτεραιότητα τις σχετιζόμενες με την covid ειδικότητες

Ενίσχυση και όχι συγχωνεύσεις των περιφερειακών νοσοκομείων Αιγίου, Πύργου, Μεσολογγίου, Αγρινίου

Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 -Ένταξη στα ΒΑΕ- Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Ουσιαστική ενίσχυση της πληττόμενης κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας – Λεφτά για Υγεία-Παιδεία- Κοινωνικά αγαθά και όχι για την καταστολή

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α».