Οι βρετανικοί ιατροί απηύθυναν επείγον αίτημα στη βρετανική κυβέρνηση να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς λόγω του Covid λόγω του αυξημένου επιπέδου λοιμώξεων και νοσηλειών στη χώρα.

Οι υγειονομικοί ηγέτες προειδοποίησαν αργά την Τρίτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να «πέσει σε χειμερινή κρίση» εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει το «Σχέδιο Β», μια υπόσχεση που πήρε τον περασμένο μήνα, στο οποίο δήλωσε ότι θα επαναφέρει τα μέτρα Covid εάν τα στοιχεία υποδεικνύουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας ήταν «πιθανό να υποστεί μη βιώσιμη πίεση».

Αξιωματούχοι της Συνομοσπονδίας NHS, που εκπροσωπεί οργανισμούς σε όλο τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσαν μια δήλωση καλώντας την κυβέρνηση «να θεσπίσει μέτρα, όπως υποχρεωτική κάλυψη προσώπου σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, χωρίς καθυστέρηση για να κρατήσει τους ανθρώπους καλά και να αποφύγει το NHS συγκλονισμένος αυτόν τον χειμώνα ».

Προειδοποίησαν ότι η Εθνική Υπηρεσία Υγείας «βλέπει ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία και την κοινότητα σε μια εποχή που προετοιμάζεται για μια πολυσύχναστη χειμερινή περίοδο, το προσωπικό της είναι κοντά στην εξουθένωση και αναμένεται να ανακάμψει πολλά τις υπηρεσίες της που διαταράχθηκαν από την πανδημία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει επί του παρόντος μεταξύ 40.000 και 50.000 νέων κρουσμάτων Covid την ημέρα και ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αυξάνεται σταθερά, αν και με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι νωρίτερα στην πανδημία χάρη στα εμβόλια Covid, τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης, νοσηλεία και θάνατος.

Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 43.738 νέα κρούσματα Covid, μείωση από τη Δευτέρα όταν καταγράφηκαν 49.156 νέα κρούσματα, τα οποία σημείωσαν τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό σε τρεις μήνες.

Μέχρι σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει πάνω από 8,5 εκατομμύρια κρούσματα Covid και την Τρίτη, αναφέρθηκαν 223 νέοι θάνατοι εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 138.852 - τοποθετώντας το ανάμεσα σε μια ζοφερή κατάταξη των χωρών με τον υψηλότερο θάνατο διόδια στον κόσμο.