Αποφασισμένοι είναι οι κάτοικοι του Λεοντίου, αλλά και των χωριών που βρίσκονται γύρω από το Παναχαϊκό όρος να μην αφήσουν την όποια εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με το κράτος να προχωρήσει στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής το κράτος έχει ήδη δώσει το «πράσινο» φως στην εταιρία για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο και μάλιστα όπως τονίζουν οι ίδιοι, έχουν ήδη βγει οι πρώτες αδειοδοτήσεις και οι διαδικασίες για τις επόμενες συνεχίζονται.

Απαίτηση των κατοίκων που έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους είναι να σταματήσει κάθε διαδικασία. Ωστόσο, με βάση την επικοινωνία που είχαν με την εταιρία που προωθεί το όλο θέμα, οι εργασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα ξεκινήσουν από την άνοιξη του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν πάρει οι κάτοικοι της περιοχής το σχέδιο για την περιοχή του Παναχαϊκού, εφόσον προχωρήσει στην πλήρη μορφή του περιλαμβάνει συνολικά 77 ανεμογεννήτριες, σε τρεις περιοχές που όμως συμπεριλαμβάνονται όλες στο δίκτυο Natura.

Εννοείται ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών που έρχονται για να προστεθούν στις 56 υπάρχουσες θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο βουνό και θα δυσκολέψει την ζωή των κατοίκων οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βοσκοί και ζουν μέσα από την κτηνοτροφία.

Χρειάζονται έτσι τα βοσκοτόπια του Παναχαϊκού και τις πλαγιές του βουνού για να βοσκούν τα ζώα τους και να βγάζουν γάλα, άρα είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την οικολογική καταστροφή του τόπου τους, άλλα και την επιβίωση τους.


Πάνω από 5.000 στρέμματα ορεινού όγκου

Η τοποθέτηση μιας ανεμογεννήτριας καταλαμβάνει ως εγκατάσταση γύρω στα 700 στρέμματα η κάθε μία.

Αν προχωρήσει το σχέδιο στην πλήρη μορφή του θα χρειαστούν δηλαδή πάνω από 5.000 στρέμματα ορεινού όγκου για τις ανεμογεννήτριες.

Αυτό σημαίνει για τους κατοίκους της περιοχής ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και τα χωριά τους, κατεβαίνοντας στις πόλεις αφού οι ανεμογεννήτριες θα τους διώξουν από εκεί.

Όπως υποστηρίζουν οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν το μικρό κλίμα και θα φέρουν αλλαγές που σημαίνουν λιγότερα χιόνια, λιγότερα νερά, στέρεψη πηγών, αλλά και αλλοιώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα. Οπότε στο μέλλον θα υπάρχει σοβαρό θέμα.

Επιπλέον, δεν θεωρούν ότι οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν προς όφελος της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα το οικονομικό όφελος για τις κοινότητες σε σύγκριση με τις αρνητικές συνέπειες είναι ελάχιστο. 

Σε κάθε περίπτωση το Λεόντιο, το Σούλι, η Μοίρα, η Ελεκίστρα και όλες οι άλλες οι κοινότητες που αφορά το ζήτημα είναι εναντίον των ανεμογεννητριών, ζητούν να σταματήσει κάθε διαδικασία και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.