Σημαντικό θέμα αντιμετωπίζουν με την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, φοιτώντας στα τμήματα των πρώην ΤΕΙ.

Μπορεί οι σχολές των ΤΕΙ να συγχωνεύτηκαν με αυτές των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τα όσα καθόρισε ο νόμος Γαβρόγλου, όμως το θέμα των πτυχιούχων που έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές αυτές, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Τόση η προηγούμενη κυβέρνηση που προχώρησε σε αυτή την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, όσο και η νυν κυβέρνηση που παρά τις δεσμεύσεις που είχε δώσει ως αντιπολίτευση τη διατηρεί, έχουν υποσχεθεί στους αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ την ισοτίμηση των πτυχίων τους με αυτά των ΑΕΙ.

Ουσιαστικά όμως αυτό δεν έχει συμβεί παρόλο που το ζήτημα της ανωτατοποίησης των πτυχίων των σχολών των ΤΕΙ έχει έρθει στο προσκήνιο πριν από την συγχώνευση – κατάργηση τους, με την δημιουργία των τότε περίφημων ΑΤΕΙ.

Το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αφορά δεκάδες κλάδους σε όλες τις επιστημονικές και τεχνικές βαθμίδες, ξεκινώντας από την δασοπονία, την γεωπονία, του φυσικοθεραπευτές, τους λογοθεραπευτές, τους οπτικούς, τους μηχανολόγους τεχνολογικής εκπαίδευσης, τους συντηρητές αρχαιοτήτων και τόσες ακόμα ειδικότητες.

Οι πτυχιούχοι των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι. δεν συνδέθηκαν με τα νέα συναφή ή ομοειδή τμήματα Πανεπιστημίων μέσω μεταβατικών διατάξεων, γεγονός που θα τους έδινε το δικαίωμα να ακολουθήσουν διαδικασίες αντιστοίχισης του ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης πτυχίου τους με πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Έτσι, εκείνοι που αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι οι απόφοιτοι των σχολών που δεν έχουν καν ένα αντίστοιχο τμήματα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Με την υπάρχουσα κατάσταση η μόνη λύση για αυτούς είναι να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους ξανά!

Κάτι που ασφαλώς δεν συζητούν καν, αφού πέρα από την αδικία της όλης υπόθεσης, είναι δεδομένο ότι αρκετοί από αυτούς έχουν προχωρήσει τις σπουδές τους, έχοντας κάνει το μεταπτυχιακό τους πάνω στο αντικείμενο τους.

Πτυχιούχοι "τρίτης κατηγορίας"

Ο φόβος των αποφοίτων των σχολών των πρώην ΑΤΕΙ από τη στιγμή που το όλο θέμα εκκρεμεί και η πολιτεία δεν δείχνει να έχει την πρόθεση και τη βούληση για να το επιλύσει στην πράξη και όχι στα λόγια, είναι ότι θα εξελιχθούν σε πτυχιούχους τρίτης κατηγορίας που το πτυχίο τους θα ήταν κατώτερο, κάτι που θα τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και στην αγορά εργασίας.

Άλλωστε, την ίδια ώρα που οι πτυχιούχοι των πρώην ΤΕΙ αγωνίζονται για να επικυρώσουν ουσιαστικά τις σπουδές τους, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των ξένων κολεγίων.