Μια παράσταση διαφορετική από τις άλλες θα δούμε στο θέατρο "Λιθογραφείον" από τον Πατρινό Καραγκιοζοπαίχτη, Χρήστο Καλπουζάνη, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μια παράσταση με ιστορικές αποχρώσεις και πτυχές που είναι αφιερωμένη στην απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 4 Οκτωβρίου του 1944, η οποία ανεβαίνει στο μπερντέ.

Η παράσταση ξεκινάει ουσιαστικά από ένα όνειρο, για την ακρίβεια εφιάλτη. Μέσα από τους πρώτους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροσκαφών στην Πάτρα, το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου που σήμαινε και την έναρξη του πολέμου για την Ελλάδα.

Το πώς από τους βομβαρδισμούς θα "ταξιδέψουμε" στην απελευθέρωση της Πάτρας, τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά, αυτό θα το δούμε στον μπερντέ, σε μια παράσταση που ανεξάρτητα από το διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο της θα έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν το θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη. 

Ο Χρήστος Καλπουζάνης είχε την ιδέα να ανεβάσει αυτή την παράσταση, όμως πέρα από την φαντασία και την τέχνη που είναι απαραίτητα στον Καραγκιόζη, αυτή τη φορά χρειάστηκε να ψάξει το θέμα και να προχωρήσει σε έρευνα στις ιστορικές πηγές και στις εφημερίδες της εποχής.

«Η ιδέα ήρθε από το γεγονός ότι άνοιξε το καταφύγιο ο δήμος κάτω από τα Ψηλαλώνια. Το καταφύγιο αυτό ήταν ο χώρος που συγκεντρώνονταν οι Πατρινοί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Έτσι αποφάσισα να κάνω αυτή την παράσταση θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσω ένα κίνητρο στα παιδιά για να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία, αλλά και να περάσω ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, να διεκδικούμε και να εκτιμούμε τα αυτονόητα».

Για την παράσταση αυτή ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης προχώρησε στη δημιουργία νέων φιγούρων. Οι νέες φιγούρες θα αναφέρονται σε ανθρώπους θύματα των βομβαρδισμών των τριών ημερών που τα ιταλικά αεροσκάφη γκρέμισαν την Πάτρα, όπως και σε άλλους ήρωες που πολέμησαν για την πατρίδα και για την αχαϊκή πρωτεύουσα.


Το περιεχόμενο της παράστασης

 Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ καθώς και Βρετανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη της Πάτρας.

Οι πρώτες μάχες γίνονται στην πλατεία Ομονοίας και μετά από μάχες καταλαμβάνουν το Σκαγιοπούλειο. Ο Ανθυπολοχαγός Ρήγας, συναντάει τον Χατζηαβάτη και του ζητάει να του βρει έναν έμπιστο άνθρωπο για να βοηθήσει στην μεγάλη μάχη και να μην τον καταλάβουν οι Γερμανοί.

Ο Χατζηαβάτης συστήνει τον Καραγκιόζη και ξεκινάει την βοήθεια για την Απελευθέρωση. Οι Γερμανοί μαθαίνουν για τον Καραγκιόζη και προσπαθούν να τον συλλάβουν, αλλά εν τέλη συλλαμβάνουν τον Λοχία Ορέστη.

Έτσι ο Καραγκιόζης και ο ανθυπολοχαγός Ρήγας πηγαίνουν να τον ελευθερώσουν από τις φυλακές Μαργαρίτη και Παντοκράτορος. Γίνεται η Απελευθέρωση και ξημερώνει η 4η Οκτωβρίου….