Από τις 7 Σεπτεμβρίου η Αχαΐα είχε να δει στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έναν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπως αυτός που ανακοινώθηκε την Τρίτη (19/10) με τα 106 κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα τότε είχαν εντοπιστεί 114 κρούσματα, ενώ είχαν προηγηθεί τα 116 της 1ης Σεπτεμβρίου και τα 128 της 4ης Σεπτεμβρίου.

Μετά από έναν μήνα και 12 μέρες έτσι είχαμε στην Αχαΐα έναν τριψήφιο αριθμό μολύνσεων που έσπασε το "φράγμα" των 100 κρουσμάτων. Πλέον όλα δείχνουν ότι πλέον μπαίνουμε σε μία νέα έξαρση του ιού.  

Αυτό, δηλαδή, που αποτελούσε τον φόβο των υγειονομικών αρχών, μετά από έναν μήνα σχεδόν ύφεσης του ιού, μάλλον γίνεται πραγματικότητα, μέσα από τα κρούσματα και τις μολύνσεις που ανακοινώνονται.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κάποιος αν κοιτάξει και τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν τις τελευταίες δεκατέσσερις μέρες στην Πάτρα και στην Αχαΐα.

Στην Πάτρα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Χαράλαμπος Μπονάνος σε ανάρτηση του στο facebook, έφτασαν τα 470, στην δε Αχαΐα τα 559.

Με λίγα λόγια η ύφεση για την Πάτρα και τον νομό γενικότερα σταματάει κάπου εδώ και όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο από υγειονομικής πλευράς που τα πράγματα θα δυσκολέψουν και η διασπορά θα μεγαλώσει.

Η αρνητική αυτή συγκυρία έρχεται και με την αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας, μπαίνοντας πλέον για τα καλά στον χειμώνα, κάτι που ασφαλώς ευνοεί την εξάπλωση της διασποράς.

Το θέμα των εμβολιασμών

Όλα αυτά βέβαια έχουν μία στενή σχέση με το θέμα των εμβολιασμών που στην Αχαΐα συνεχίζει να προχωράει με αργούς ρυθμούς, με τα εμβόλια που γίνονται σε καθημερινή βάση να είναι κατά μέσο όρο 600 με 850 και το ποσοστό της ανοσίας να μην έχει ακόμα ξεπεράσει το 55%.

Είμαστε δηλαδή αρκετά μακριά από τον στόχο. Κι αυτό τη στιγμή που έχουμε πλέον μία ανοικτή οικονομία, σε κάθε πτυχή και δράση της, κατά συνέπεια είμαστε όλοι πιο ευάλωτοι στο ιό και χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το νέο κύμα που έρχεται.   

Το σημαντικότερο βέβαια που χρειάζεται είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί γιατί μόνο έτσι θα θωρακιστεί ο πληθυσμός, μη αφήνοντας τα περιθώρια στον ιό για να προχωρήσει σε νέες μεταλλάξεις.