Από την πλατεία απέναντι από την εκκλησία του Παντοκράτορα ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση της άνω πόλης, την πρώτη από τις τρεις εργολαβίες που περιλαμβάνονται στο έργο για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην άνω πόλη περιλαμβάνουν πεζοδρομήσεις και ποδηλατοδρομήσεις σε διάφορα σημεία, αλλά και εργασίες που αφορούν την αισθητική και την λειτουργικότητα της.

Σε ότι αφορά τις πεζοδρομήσεις η μεγαλύτερη πεζοδρόμηση που θα γίνει στην άνω πόλη έχει να κάνει με την οδό Σισίνης η οποία ουσιαστικά θα μετατραπεί σε έναν πεζόδρομο που θα ενώνει την βόρεια πλευρά των Υψηλών Αλωνίων με το Ρωμαϊκό Ωδείο αρχικά και με από και μετά με όλα τα σημεία αναφοράς που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή της Πάτρας.

Παράλληλα, θα πεζοδρομηθούν οι δρόμοι γύρω από τις δυο πλατείες που υπάρχουν μπροστά από την εκκλησία του Παντοκράτορα, σε μία περιοχή ιστορική, το παλιό Τάσι, το οποίο, εφόσον αναδειχθεί μπορεί να γίνει ένας χώρος επισκεψιμότητας για επισκέπτες και τουρίστες στο πλαίσιο της αστικής περιήγησης.

Στην βόρεια πλευρά του ναού θα διαμορφωθεί μία νέα πλατεία, σύμφωνα με το όλο σχέδιο που θα δώσει ένα άλλο ύφος στο συγκεκριμένο σημείο της άνω πόλης, με νέος πεζόδρομους, με χλοοτάπητα, με βρύση και φυτεύσεις δέντρων. 

Επίσης, με βάση όλο σχέδιο θα διαμορφωθεί και μία ακόμα καινούργια πλατεία στην περιοχή αυτή την φορά του Δασυλλίου, ενώ θα αξιοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος τα σημεία που περιλαμβάνονται στις σκάλες της Αγίου Νικολάου. 

Με γνώμονα την τουριστική αστική περιήγηση είναι να γίνουν και όλες οι εργασίες που αφορούν παρεμβάσεις στα σοκάκια της άνω πόλης, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους.

Θα μπουν δηλαδή νέα φωτιστικά, νέοι κάδοι απορριμμάτων, δεντροφιτεύσεις, παγκάκια, βελτιώσεις στο οδόστρωμα και στα σκαλιά τους, με σκοπό την διευκόλυνση των επισκεπτών που έχουν δείξει μία ιδιαίτερη προτίμηση στην άνω πόλη, κάνοντας βόλτες με τα πόδια στα μονοπάτια και στα σοκάκια της γραφικής αυτής γειτονιάς που θυμίζει κάτι από αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Η ανάδειξη του περιηγητικού αστικού τουρισμού

Στόχος μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις είναι η ανάδειξη του αστικού περιηγητικού τουρισμού, μεταξύ μιας περιοχής που έχει σημαντικά μνημεία της πόλης, αρχαιολογικού και θρησκευτικού χαρακτήρα (Ρωμαϊκό Ωδείο, Κάστρο κτλ) και προσφέρεται μέσα από τα μονοπάτια της που ενώνουν αυτά τα κομβικά σημεία για τέτοιου είδους περιηγήσεις.

Το έργο της ανάπλασης της άνω πόλης θα είναι ταυτόσημο με τα άλλα δύο έργα που περιλαμβάνονται στο όλο σχέδιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, αυτό δηλαδή της Κάτω πόλης, αλλά και την συντήρηση – ανακαίνιση των τεσσάρων ιστορικών της σκαλών της Πάτρας.

Όπως έχει γράψει το patrasevents.gr ο ανάδοχος για την εργολαβία της Κάτω πόλης βγήκε και μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να πέσουν οι υπογραφές της σύμβασης, ενώ στον αέρα είναι ο διαγωνισμός για τις σκάλες, έχοντας ένα αποτέλεσμα στις αρχές του 2022.