Η Βουλγαρία θα καταστήσει υποχρεωτική την επίδειξη του «Πράσινου Πιστοποιητικού» για να έχει κανείς πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους, γυμναστήρια και εμπορικά κέντρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς η χώρα αγωνίζεται να μειώσει τα κρούσματα της Covid-19.

Αυτό το «υγειονομικό διαβατήριο» (ψηφιακό ή χάρτινο πιστοποιητικό που δείχνει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ για την Covid-19) αρχικά είχε ως στόχο να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις 21 Οκτωβρίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν κλειστούς χώρους, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, μουσεία και πισίνες, θα πρέπει να επιδεικνύουν το Πράσινο Πιστοποιητικό, είπε στους δημοσιογράφους ο μεταβατικός υπουργός Υγείας Στόικο Κατσάροφ.

«Οι αριθμοί των νέων μολύνσεων και των θανάτων αυξάνονται. Αυτό μας αναγκάζει να επιβάλλουμε πρόσθετα μέτρα. Όλες οι δραστηριότητες σε κλειστό χώρο θα πρέπει να γίνονται με την επίδειξη πράσινου πιστοποιητικού», είπε, καλώντας τους Βούλγαρους πολίτες να εμβολιαστούν.

Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων. Μόνο το 25% των επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που αγγίζει το 80%.