Την τραγική πραγματικότητα στην εμπόλεμη Υεμένη περιγράφει εκπρόσωπος της Unicef. Από τον Μάρτιο του 2015 οπότε και ξέσπασε ο εμφύλιος στη χώρα, δέκα χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Εκπρόσωπος της Unicef επέστρεψε από αποστολή στην Υεμένη και ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των μαχών ξεπεράστηκε ένα επονείδιστο όριο με 10.000 παιδιά νεκρά ή τραυματισμένα τα τελευταία 6,5 χρόνια.

«Αυτό σημαίνει τέσσερα παιδιά την ημέρα», κατήγγειλε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης. «Φυσικά αυτά είναι τα νούμερα που η Unicef μπορεί να επιβεβαιώσει», εξήγησε.

Ο Έλντερ επεσήμανε ότι η Unicef χρειάζεται 235 εκ. δολάρια «ως τα μέσα της επόμενης χρονιά» για να μπορέσει να διατηρήσει το επίπεδο της βοήθειας που προσφέρει στην Υεμένη.

«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη – η χειρότερη παγκοσμίως – είναι αποτέλεσμα του τραγικού συνδυασμού τεσσάρων παραγόντων: μια βίαιη σύγκρουση που διαρκεί, μια κατεστραμμένη οικονομία, κατεστραμμένες υποδομές (…) – είτε πρόκειται για την υγεία, την τροφή, το νερό ή την αποχέτευση, την προστασία και την εκπαίδευση – και μια επιχείρηση του ΟΗΕ με σημαντικές ελλείψεις στους πόρους», τόνισε ο Έλντερ.

«Με τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης, και αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις, η Unicef δεν θα μπορέσει να φτάσει σε όλα τα παιδιά», και «χωρίς περισσότερη διεθνή βοήθεια αυτά τα παιδιά – που δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη σύγκρουση – θα πεθάνουν», κατήγγειλε.

Unicef – Υεμένη: 400.000 παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό

Τέσσερα στα πέντε παιδιά στην Υεμένη έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, συνολικά 11 εκατομμύρια, υπενθύμισε ο Έλντερ. Τετρακόσιες χιλιάδες από αυτά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και 2 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν σχολείο.

Οι συγκρούσεις στην Υεμένη ξεκίνησαν το 2014 μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους αντάρτες Χούθι. Πλέον οι σιίτες αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης. Από τον Μάρτιο του 2015 ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επεμβαίνει για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στη διάρκεια των επτά ετών που διαρκεί ο πόλεμος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ