Όσο και να φαντάζει κάπως περίεργο κατά την διάρκεια της πανδημίας και όλου αυτού του διαστήματος της υγειονομικής κρίσης, το ναρκωτικό που κυριάρχησε στην κοινωνία της Πάτρας, ήταν το πιο ακριβό στην τιμή του.

Η κοκαΐνη, σύμφωνα με τα περιστατικά που καταφτάνουν στις θεραπευτικές μονάδες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, είχε σημαντική αύξηση στην χρήση της κατά την διάρκεια του τελευταίου 1,5 χρόνου, γεγονός που όμως οι ειδικοί δεν συνδέουν απαραίτητα με την καραντίνα και την πανδημία.

Πάντως, η πλειοψηφία των ατόμων που χτύπησαν την πόρτα των θεραπευτικών μονάδων απεξάρτησης για να ζητήσουν βοήθεια από τον εθισμό τους τελευταίους μήνες, είχε ως βασικό τους θέμα, την χρήση κοκαΐνης.

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρονται και από την πλευρά των ιδιωτών ψυχολόγων που έχουν ειδικευτεί πάνω στα θέματα εθισμού και δέχονται στα γραφεία τους άτομα που έχουν θέμα με τις ουσίες και τις εξαρτήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που έρχονται για συνεδρίες στα γραφεία τους έχουν ξεκινήσει να κάνουν χρήση κοκαϊνής τον τελευταίο χρόνο ή έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την χρήση που έκαναν.

Το προφίλ των ανθρώπων αυτών είναι μεταξύ της ηλικίας των 25 και 45 ετών, ενώ αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση της είναι στο ίδιο επίπεδο και στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κοκαΐνη, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί σταδιακά η χρήση της, προκαλώντας νευρικές και στομαχικές διαταραχές, είναι ότι η τιμή της στην αγορά κυμαίνεται μεταξύ των 80 και 100 ευρώ το ένα γραμμάριο.

Είναι με διαφορά η πιο ακριβή ουσία και αυξήθηκε η χρήση της σε μία εποχή κρίσης υγειονομικής και οικονομικής.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Το γεγονός αυτό συνδέεται με τους ρυθμούς που έχει πάρει η σύγχρονη ζωή και την αύξηση των ωρών εργασίας στους εργασιακούς χώρους.

Συνδέεται επίσης και με την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με πολλούς να προσπαθούν να αποδράσουν από τις συνθήκες αυτές, με μία ουσία που τουλάχιστον αρχικά δεν επηρεάζει άμεσα την κοινωνική τους ζωή.  

Έτσι, η κοκαΐνη που έχει μεγάλη αύξηση στην χρήση της και στην Πάτρα τείνει να χαρακτηριστεί το ναρκωτικό και η ουσία της εποχής, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό των προφίλ των χρηστών.