Παρά τα σχέδια που υπάρχουν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, τις ιδέες και τις προτάσεις που έχουν καταγραφεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πλέον έχει ολοκληρωθεί, η πραγματικότητα για τους Πατρινούς, τουλάχιστον μέχρι ώρας, είναι αρκετά διαφορετική.

Οι σκηνίτες Ρομά συνεχίζουν να κάνουν κατάληψη σε διάφορα σημεία της παραλιακής ζώνης και όλα δείχνουν ότι το φαινόμενο που βρισκόταν σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες θα συνεχιστεί και τον χειμώνα.

Άλλοι από αυτούς είναι γυρολόγοι και έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, άλλοι προφανώς είναι άστεγοι και άλλοι έχουν σχέσεις με τους «μόνιμους» πλέον «ένοικους» που έχουν κάνει κατάληψη στο πρώην κτίριο του ΠΟΠ, στο παλαιό λιμένα, δίπλα από τον μώλο της Αγίου Νικολάου.

Το αποτέλεσμα έτσι και αλλιώς δεν αλλάζει. Από τον Κόκκινο Μύλο, στο Νότιο Πάρκο και από εκεί έως την Ιχθυόσκαλα και τον Μώλο και στη συνέχεια μπροστά από το πρώην Δελφίνι και δίπλα στο κολυμβητήριο της Αγυιάς, καταλύουν κατά καιρούς σκηνίτες που μένουν για λίγες μέρες και στη συνέχεια φεύγουν.

Αρκετοί συμπολίτες έχουν αγανακτήσει με αυτήν την κατάσταση και πολλοί αποφεύγουν πλέον να κατέβουν στην παραλιακή ζώνη γνωρίζοντας τι γίνεται εκεί και τις εικόνες που θα αντιμετωπίσουν. Έτσι, κατεβαίνουν πλέον μόνο για να παρκάρουν το αμάξι τους στον μώλο και όπου αλλού βρουν, δείχνοντας έτσι την κακή νοοτροπία της πόλης. 

Όμως το μεγάλο θέμα για τους συνδημότες στο ζήτημα της παραλιακής ζώνης είναι οι σκηνίτες. Η αστυνομία κάθε τόσο παρεμβαίνει, τους διώχνει, όμως αυτοί μετά από λίγο επανέρχονται. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η πόλη με αυτό το θέμα; Αυτή είναι η παραλιακή ζώνη που θέλουμε;

Πιστεύουμε πως όχι, τουλάχιστον από πλευράς αισθητικής…