Σειρά από ανοικτές εκκρεμότητες των ιδιοκτητών ακινήτων με τους δήμους φωτογραφίζει η ΠΟΜΙΔΑ ως ετήσιες κινδύνους για την επιβολή αδίκως προστίμων φόρων και δημοτικών τελών. Σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΕ η ΠΟΜΙΔΑ παρουσιάζει τις αναγκαίες και επείγουσες αλλαγές στα θέματα που αφορούν τα ακίνητα και τους ΟΤΑ, και ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης κατάργησης της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ για τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως γίνεται καθημερινός δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, τόσο εκείνων που συνωστίζονται καθημερινά στους Δήμους της χώρας για λήψη πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ, ενώ συνήθως δεν έχουν καμιά οφειλή, όσο και εκείνων που δεν επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυσαν μέχρι προσφάτως, και όταν ζητούν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά οφειλών μετά σημαντικών προστίμων για αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ 12ετίας, για αδήλωτα εμβαδά και για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που επανήλθαν αυτόματα σε ισχύ μετά τη διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και τη λήξη των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Η πρόσφατα αποφασισθείσα μέχρι 31.12.2021 προσωρινή επαναλειτουργία της πλατφόρμας για τις αδήλωτες επιφάνειες, που όμως δεν υλοποιήθηκε ακόμη, είναι θετικό μέτρο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, δεδομένου ότι στη συνέχεια θα ισχύσουν και πάλι οι δρακόντειες και γι΄αυτό ανεφάρμοστες στη σημερινή πραγματικότητα, διατάξεις για 20ετή παραγραφή, πρόστιμα έως και 200% κλπ.

Για τους λόγους ζητα την άμεση νομοθέτηση για τα εξής:

*Να καταργηθεί άμεσα η υποχρέωση επισύναψης πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στις εμπράγματες συναλλαγές και να αντικατασταθεί από απλουστευμένη ηλεκτρονική διαδικασία ελέγχου των εμβαδών από τον συμβολαιογράφο.
*Να ανοίξει και πάλι σε μόνιμη βάση η διαδικτυακή εφαρμογή για τις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων περί αδήλωτων επιφανειών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ως μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με τους Δήμους όπου ευρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία τους.
*Να νομοθετηθεί η μόνιμη δυνατότητα της δήλωσης αδήλωτων επιφανειών κτιρίων και μετά την 31.12.2021, με επιβολή σταδιακά αυξανόμενης προσαύξησης επί των οφειλών δημοτικών τελών και ΤΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων (Ν. 4495/2017).
*Να καταργηθεί η υποχρέωση των ιδιοκτητών για δήλωση των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού από τον χρόνο διακοπής της ρευματοδότησης του ακινήτου.
*Ο χρόνος παραγραφής των κάθε είδους αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, όπως ισχύει σήμερα πλέον και για τις όλες φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.
*Να καθοριστεί ως γενικό ανώτατο όριο προστίμου το 50% του κυρίως τέλους/φόρου για κάθε είδος δημοτικών φόρων και τελών.

Πηγή: protothema.gr