109 υπογραφές γονέων σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την αναγγελθείσας άμεση συγχώνευσης των τεσσάρων υφιστάμενων τμημάτων της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Καστριτσίου, σε 3 υπερκορεσμένα τμήματα των 27 παιδιών, εν μέσω πανδημίας. Σε επιστολή τους προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας αναφέρουν:

"Καταγγελία της απόφασης συγχώνευσης των τμημάτων Α1, Α2, Α3 και Α4 του Γυμνασίου Καστριτσίου.

Αξιότιμε κ. Ζέρβα,

με το παρόν κείμενο, το οποίο υπογράφουμε οι γονείς των μαθητών/μαθητριών της Α’ Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Καστριτσίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε δημόσια, επίσημα και προς πάσα κατεύθυνση την οργή μας για την ενημέρωση που λάβαμε το απόγευμα της Παρασκευής 15/10 (!), σύμφωνα με την οποία τα τέσσερα τμήματα της Α΄ Γυμνασίου (Α1, Α2, Α3, Α4) του σχολείου μας θα πρέπει να συγχωνευθούν αιφνιδιαστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες σε τρία (Α1, Α2, Α3).  

Θα συμφωνείτε μαζί μας ότι πρόκειται για μία αδιανόητα αντιπαιδαγωγική και υγειονομικά επικίνδυνη απόφαση υπό τις παρούσες συνθήκες πανδημίας, η οποία βρίσκει όλους εμάς τους γονείς και τα παιδιά μας κάθετα αντίθετους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για εσάς.

Πιο συγκεκριμένα, η εξαγγελθείσα συγχώνευση των τεσσάρων τμημάτων γίνεται σαράντα ημέρες αφότου έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διδακτικό πρόγραμμα των μαθητών/μαθητριών, τη διαπροσωπική σχέση που έχουν ήδη αναπτύξει με τους καθηγητές τους και φυσικά τους ίδιους τους συμμαθητές/συμμαθήτριές τους, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου τμήματος στο οποίο εντάχθηκε κάθε ένα από τα παιδιά μας και δραστηριοποιείται από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς. Ό,τι χτιζόταν όλον αυτόν τον καιρό με κόπο σε όλα τα επίπεδα διαλύεται απότομα, η σύσταση των τμημάτων αλλάζει άρδην και ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μαθητών/μαθητριών ξεριζώνεται από αυτό που εδώ και τόσες πολλές ημέρες θεωρούσε και ήταν ο φυσικός του σχολικός χώρος. Από όσο γνωρίζουμε, πάντως, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ό,τι εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των τμημάτων Γυμνασίου «κλειδώνει» ήδη στις 29 Ιουνίου, χωρίς να επιτρέπεται η οποιαδήποτε αλλαγή στο εξής (βλ. Κ.Υ.Α. 79942/ΓΔ4/2019, ΦΕΚ 2005/Β, 31/55/2019). 

Και όλα αυτά συμβαίνουν ειδικά στους/στις μαθητές/μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, που εσείς καλύτερα από εμάς γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες προσαρμογής στο νέο σχολικό περιβάλλον. Ειλικρινά, αναρωτιόμαστε τι νόημα έχει να διδάσκονται στην Α΄ ενότητα του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄ Γυμνασίου κείμενα σχετικά με τη δύσκολη μετάβαση των μαθητών/μαθητριών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο -προφανώς για να ενισχύσουν παιδαγωγικά και ψυχολογικά τα «πρωτάκια» σε αυτή τη διαδικασία- και παράλληλα να έρχεται αιφνιδιαστικά μια υπουργική απόφαση ανατροπής των πάντων, η οποία έμπρακτα και βάναυσα παραβιάζει στοιχειώδεις παιδαγωγικούς κανόνες.

Πέρα από όλα αυτά, μετά τη συγχώνευση θα προκύψουν τρία τμήματα που το καθένα τους θα έχει 27 παιδιά. Χρειάζεται άραγε να σχολιάσει κανείς τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης; Πόσω μάλλον για αυτά τα συγκεκριμένα παιδιά, που εδώ και ενάμισι χρόνο αναγκάστηκαν λόγω της πανδημίας να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο σπίτι μέσα από μία οθόνη και τη δυσλειτουργική πλατφόρμα του Webex. Σας θυμίζουμε ότι ειδικά η περιοχή της Αχαΐας υπήρξε πολλές φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα -μεγαλύτερο εκείνων της Αττικής- «κόκκινη» περιοχή επιδημιολογικά, γεγονός που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα παιδιά των σχολείων της περιοχής και όξυνε έτσι τις διαπεριφερειακές ανισότητες στην εκπαίδευση.

 

Αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας, με τα πολλά ή περισσότερα μαθησιακά κενά συνεπεία της τηλεκπαίδευσης (η οποία, ας είμαστε ειλικρινείς, παρά τις όποιες  αγαθές προθέσεις περί «εκσυγχρονισμού», δεν ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και αντικειμενικά δεν μπορεί επ’ ουδενί να υποκαταστήσει με επάρκεια τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία), αντί να στηριχθούν όσο γίνεται περισσότερο μετά την επάνοδό τους στην σχολική «κανονικότητα», αναγκάζονται να συσσωρευτούν σε τάξεις των 27 μαθητών/μαθητριών.

 

Αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας, εν μέσω πανδημίας, με μία μάσκα στο πρόσωπο κάθε μέρα, όλη μέρα, και ένα απολυμαντικό στο χέρι για να αποτρέψουν τη διασπορά του ιού και να προστατέψουν τους εαυτούς τους και την κοινωνία της Πάτρας, αυτά τα παιδιά αναγκάζονται να συσσωρευτούν σε τάξεις των 27 μαθητών/ μαθητριών., οι οποίες και θα κλείνουν μόνο αν βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές/μαθήτριες συν ένας. Πρόκειται για αδιανόητα πράγματα για ό,τι ζούμε και ζήσαμε τον τελευταίο καιρό.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαμε οι γονείς για να συζητήσουμε το θέμα, εκφράστηκε ευρύτατα η άποψη ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις οποιουδήποτε γονέα σε περίπτωση σοβαρής νόσησης του παιδιού του από Covid, οι οποίες, με τη συνδρομή δικηγόρων ενδέχεται να στραφούν και ποινικά, σε προσωποποιημένο επίπεδο, εναντίον όσων προσυπογράψουν και εκτελέσουν μια τέτοια απόφαση. Θυμίζουμε επίσης ότι για πολλά από τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου δεν υπάρχει ακόμη η επιλογή εμβολίου, καθώς δεν έχουν συμπληρώσει τα 12 χρόνια.

Συνεπεία όλων αυτών, οι γονείς και οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του Γυμνασίου Καστριτσίου καταθέτουμε σε εσάς και μέσα από εσάς στο Υπουργείο Παιδείας την οργή μας για την εξαγγελθείσα συγχώνευση. Σας ζητούμε να στηρίξετε τη συλλογική προσπάθειά μας να αποσυρθεί η εν λόγω απόφαση και παράλληλα διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας για ανάληψη κλιμακούμενων δράσεων προκειμένου η συγχώνευση να μην υλοποιηθεί

Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι και εσείς αγαπάτε τα παιδιά μας, το έργο σας στην περιοχή της Αχαΐας και το δημόσιο σχολείο, ζητούμε να μην εφαρμοστεί στο σχολείο μας το μέτρο της συγχώνευσης (δεδομένου ότι η απόφαση του Υπουργείου δεν θέτει σαφή χρονικό ορίζοντα πέραν του ασαφούς «άμεσα»), εν όψει και της Γ' φάσης ενίσχυσης των σχολείων με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που επίκειται στο τέλος του τρέχοντος μηνός, προκειμένου ως γονείς να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανατροπή της εν λόγω απόφασης. Ζητούμε, επίσης, να οριστεί άμεσα μία συνάντηση μαζί σας, προσβλέποντας στην έμπρακτη συμπαράστασή σας (τηλ. επικοινωνίας μαζί μας 6938951161).

Με εκτίμηση,

Οι γονείς των μαθητών και των μαθητριών της Α΄ Γυμνασίου Καστριτσίου"