Σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 95 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη και παραγωγού κινουμένων σχεδίων Yoram Gross (Γιόραμ Γκρος) και η Google τιμά τον δημιουργό με το αποψινό της doodle. Ο Yoram «Jerzy» Gross γεννήθηκε σαν σήμερα σε εβραϊκή οικογένεια το 1926 στην Κρακοβία της Πολωνίας και επιβίωσε από εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Μετά την κατάρρευση της πολωνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, το 1950, μετακόμισε στο Ισραήλ όπου η ανεξάρτητη κινηματογραφική δουλειά του κέρδισε αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαιτέρως στην Αυστραλία. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετανάστευσε εκεί με τη σύζυγό του Σάντρα, το 1968. Με την εταιρεία παραγωγής που ίδρυσε, την Yoram Gross Film Studios έκανε μεγάλες επιτυχίες στον κόσμο των κινουμένων, ενώ τα έργα του έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Τα κόμικ του Yoram Gross γνώρισαν τεράστιο επιτυχία στην Αυστραλία
Ο Γκρος έγινε ένας από τους πλέον εμβληματικούς δημιουργούς κόμικ της Αυστραλίας καθώς τα έργα του ξεπέρασαν το επίπεδο της ψυχαγωγίας και έγιναν παράδειγμα αισιοδοξίας και υπέρβασης των δυσκολιών της ζωής.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη παιδικών ταινιών αυστραλιανής παραγωγής, ο Yoram Gross συνδύασε κινούμενα σχέδια με τη ζωντανή δράση (live action), διαμορφώνοντας ένα στυλ που έγινε το σήμα κατατεθέν του, και έτσι δημιούργησε, το 1977, την ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων «Dot And The Kangaroo», η οποία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία.


Interview with Yoram Gross.

Έκτοτε, το έργο του Yoram Gross προβλήθηκε σε περισσότερες από 70 χώρες και αυτό συνεχίζει να διασκεδάζει και να εμπνέει εκατομμύρια ανά τον κόσμο, αφού απονέμεται βραβείο με το όνομα του Πολωνού σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ. Ο Yoram Gross έφυγε από τη ζωή στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015 σε ηλικία 88 ε