Έτοιμη είναι η κυκλοφοριακή μελέτη και τα πορίσματα αυτής για τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές που έρχονται στο νέο χάρτη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, με βάση τα σχέδιο Δοξιάδη, αλλά και την ανάπλαση της κάτω και της άνω πόλης.

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει μια πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την διέλευση των λεωφορείων του αστικού ΚΤΕΛ της Πάτρας από το ιστορικό κέντρο της πόλης μετά την αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου, αλλά και την πεζοδρόμηση του μεγαλύτερου μέρους της Μαιζώνος.

Η πρόταση αυτή που περιλαμβάνεται στην κυκλοφοριακή μελέτη αναφέρεται στην αντιδρόμηση της Αράτου και στην αντιδρόμηση της Ζαϊμή. Μέχρι τώρα η Αράτου ήταν μία κάθετη οδός που ανέβαινε κανείς προς τα πάνω, ενώ την αντίθετη κατεύθυνση είχε η Ζαϊμή.

Πλέον και εφόσον αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή τα οχήματα και τα λεωφορεία που θα διέρχονται από την Αράτου θα κατεβαίνουν προς το λιμάνι, ενώ στην Ζαϊμή θα ανεβαίνουν προς το κέντρο.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται στον κυκλοφοριακό χάρτη της Πάτρα και τις οποίες έλαβε υπόψη της η μελέτη, οι παρεμβάσεις που θα προκύψουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης έχουν ως εξής:

- Αντιδρόμηση της Κανακάρη που από δρόμος εισόδου γίνεται δρόμους εξόδου από την πόλη.

- Αντιδρόμηση της Κορίνθου που από δρόμος εξόδου προς την πόλη γίνεται δρόμος εισόδου.

- Πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από το ύψος της οδού Κολοκοτρώνη έως και την Γούναρη.

- Αντιδρόμηση της Κωνσταντινουπόλεως και των τμημάτων της Μαιζώνος που βλέπουν προς την Αγία Σοφίας. Τα τμήματα της Μαιζώνος που βλέπουν προς Άγιο Ανδρέα θα διατηρήσουν την ίδια κατεύθυνση.

- Ο δρόμος της Αγίας Σοφίας θα έχει πλέον δύο κατευθύνσεις και έτσι θα αμφιδρομηθεί.

- Η Ναβαρίνου μετά από τη διάνοιξη της που έγινε στο πλαίσιο των αλλαγών που είναι να γίνουν στην Πάτρα, αντιδρομείται.

- Το κομμάτι της Αγίου Νικολάου από το ύψος της Μαιζώνος έως την Κορίνθου θα πεζοδρομηθεί, ενώ από το ύψος της Κανακάρη έως την Αλεξάνδρου Υψηλάντου θα γίνει ποδηατόδρομος.


Καλούν τους επικεφαλής των παρατάξεων

Στη μελέτη έχουν ληφθεί υπόψη και όλες οι αλλαγές που θα προκύψουν από την ανάπλαση της Κάτω Πόλης (βγήκε ο ανάδοχος του έργου), αλλά και από την ανάπλαση στην Άνω πόλη (έχουν ξεκινήσει οι εργασίες από την πλατεία απέναντι από τον Παντοκράτορα). 

Η δημοτική αρχή θα καλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και θα τους θέσει τη μελέτη και τα πορίσματα της, έτσι ώστε στη συνέχεια να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι μέχρι το τέλος τους έτους να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες, ενώ παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κανακάρη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει οριστεί από την αρχή, βάση του οποίου εξασφαλίστηκαν και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

(Mε πληροφορίες από "Νεολόγο").