Έχουν περάσει 4,5 χρόνια από τη στιγμή που σταμάτησε την λειτουργία του το πρώην 409 και το κτίριο έχει μετατραπεί σε «φάντασμα», δίχως να υπάρχει ένα σχέδιο για την αξιοποίηση του.

Το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο σταμάτησε την λειτουργία του την άνοιξη του 2017 όταν οι κλινικές που φιλοξενούσε στο κτίριο του, η μονάδα νεογνών, η μαιευτική, η οφθαλμολογική και η ΩΡΛ μεταφέρθηκαν στο νέο πολυόροφο κτίριο του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα.

Από τότε μέχρι σήμερα το κτίριο που χάρισε ο Βασίλης Μαραγκόπουλος στο κράτος και συγκεκριμένα στον στρατό, παραμένει ερημωμένο, χωρίς να έχει ζωή, έχοντας υποστεί από αυτή την εγκατάλειψη, ακόμα περισσότερες φθορές από τον χρόνο και την υγρασία.

Τα σχέδια που είχαν ακουστεί και οι προτάσεις ήταν συγκεκριμένες. Επί θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου υπήρχε το όραμα για τη δημιουργία μιας κλινικής πρωτοβάθμιας φροντίδας που να απευθύνεται που να είναι στελεχωμένο από στρατιωτικούς ιατρούς και νοσηλευτές και να απευθύνεται στους στρατιωτικούς όλων των σωμάτων.

Τίποτα όμως δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Είχε ακουστεί επίσης το σενάριο για μία αυτόνομη και ανεξάρτητα δημόσια μαιευτική κλινική και μονάδα νεογνών, κάτι που επίσης δεν περπάτησε.

Πλέον το κτίριο από τη στιγμή σταμάτησαν να λειτουργούν οι κλινικές που ανήκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, έχει περάσει στην δικαιοδοσία του υπουργείου Αμύνης, ενώ το υπουργείο Υγείας, αλλά και η 6η ΥΠΕ δεν δείχνουν να έχουν την πρόθεση να το διεκδικήσουν.

Στα σχέδια που έχουν για τη δημιουργία νέων δομών που να αφορούν τη νοσηλευτική περίθαλψη προτάσσουν κυρίως το κτίριο του πρώην Νοσημάτων Θώρακος που και αυτό έχει σταματήσει την λειτουργία του, αλλά κτιριακά είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από αυτό του πρώην 409.

Κτίριο "φάντασμα"

Το πρώην 409 όσο το υπουργείο Αμύνης δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του, τόσο θα παραμένει εγκαταλειμμένο, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αντιμετωπίζοντας ως κτίριο ήδη αρκετά προβλήματα που προφανώς θα γίνουν ακόμα περισσότερα όσο παραμένει σε αυτή την κατάσταση.

Άλλο ένα κτιριακό συγκρότημα  της Πάτρας, με ιστορική και σημαντική αξία,  ήρθε για να προστεθεί σε μία μόνιμη βάση στην λίστα με τα κτίρια φαντάσματα αυτής της πόλης.