«Καμπανάκι» κινδύνου έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές και στους επιστήμονες που ασχολούνται με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας η αύξηση των κρουσμάτων που υπάρχει στην Αχαΐα το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Η αρχή έγινε με τα 96 κρούσματα της Παρασκευής, αριθμός μολύνσεων που είχε να σημειωθεί από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μετά. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα 74 κρούσματα του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή είχαμε 55 νέες μολύνσεις αριθμός εξίσου υψηλός με δεδομένο ότι είχαμε αργία.

Σύμφωνα τις υγειονομικές αρχές η επόμενη εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την υγειονομική πορεία της Αχαΐας, καθώς θα επιβεβαιώσει ή όχι αν μπαίνουμε σε μία νέα σελίδα που θα φέρει μία έξαρση του ιού, μετά την ύφεση που έζησε η περιοχή κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και μπούμε εντέλει σε ένα νέο τούνελ, τότε αυτό προφανώς και θα έχει τις επιπτώσεις του για ορισμένες πτυχές της οικονομίας που ίσως να επανεξεταστούν, έστω και αν δεν οδηγήσουν σε μίνι lockdown τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση πλέον έχουν καταργηθεί.

Μη ξεχνάμε ωστόσο ότι οι ελευθερίες στους κλειστούς χώρους για τους  εμβολιασμένους είναι μία απόφαση που θα εξακολουθεί να ισχύει ή όχι, ανάλογα με την υγειονομική πορεία που θα έχει η χώρα, αλλά και η κάθε περιοχή, καθώς το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, θα επαναεξεταστεί.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης του ιού που μας έχει δείξει με την συμπεριφορά του ότι ξέρει να κάνει κύκλους ανά περιοχή και να ανατρέπει δεδομένα, δεν έχει να κάνει τόσο με την όποια δράση μιας ανοικτής οικονομίας, αλλά με τους εμβολιασμούς.

To ποσοστό της ανοσίας

Οι εμβολιασμοί, παραμένουν σε ένα χαμηλό επίπεδο τόσο στην επικράτεια, όσο και στην περιοχή μας.

Ειδικότερα στην Αχαΐα παρόλο που πλέον κοντεύουμε να μπούμε στον χειμώνα,  με την θερμοκρασία  να έχει πέσει ήδη αισθητά  - κάτι που ευνοεί την εξάπλωση του ιού - η ανοσία δεν έχει ξεπεράσει το 55%.

Θυμίζουμε ότι οι προσδοκίες των υγειονομικών αρχών αναφέρονταν ότι στις αρχές του χειμώνα του 2021 οι εμβολιασμένοι θα είχαν φτάσει το 70% τουλάχιστον του πληθυσμού, κάτι που όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά απέχουμε αρκετά.

Όσο λοιπόν οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, τόσο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει το εμβόλιο παραμένει εκτεθειμένο στον ιό, ενώ το ακόμα χειρότερο είναι ότι το κομμάτι αυτό έχει την δυνατότητα για να προσβάλει εκείνο το άλλο κομμάτι που έκανε το εμβόλιο για να θωρακιστεί.

Οπότε εφόσον η εμβολιαστική διαδικασία πάει με ρυθμούς χελώνας, κινδυνεύουμε πάντα από  μία νέα έξαρση, αφού ο ιός μας προλαβαίνει και μας ξεπερνά.