Σημαντικό θέμα αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, με την πολιτεία να έχει επιβαρύνει το έργο με μία ακόμα αρμοδιότητα που δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο τους.

Ο λόγος για τις διακομιδές ψυχικά ασθενών για ακούσια νοσηλεία, κάτι που και αυτό έχει επωμιστεί στις πλάτες της αστυνομίας, με τους συνδικαλιστές αστυνομικούς να έχουν προχωρήσει σε έναν αγώνα για να σταματήσει.

Στον αγώνα τους αυτόν οι αστυνομικοί έχουν πάρει αρκετές δεσμεύσεις και υποσχέσεις από τους εκάστοτε κυβερνώντες, όμως, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να έχουν στην αρμοδιότητα τους τις διακομιδές ψυχικά ασθενών, μεταφέροντας τους στην ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝ Πατρών, με την αστυνομική δύναμη που θα πρέπει να υπάρχει στους δρόμους και στις συνοικίες της πόλης να μειώνεται.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι αστυνομικοί οι διακομιδές αυτού του τύπου κατά μέσο όρο τη εβδομάδα ανέρχονται στις 12 με 15. Οι αστυνομικοί, πέρα από την μεταφορά των ψυχικά ασθενών, δεσμεύονται στο να είναι στο νοσοκομείο και μαζί με αυτούς και το περιπολικό της υπηρεσίας τους.

Όλα αυτά τη στιγμή που η παραβατικότητα έχει φτάσει το «κόκκινο» και η αστυνόμευση στις γειτονιές και στο κέντρο της Πάτρας έχουν ανάγκη από επιπλέον ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση.

Όπως λένε οι αστυνομικοί έχουν φτάσει στο σημείο να είναι συνοδοί ασθενών, παρά να βρίσκονται στους δρόμους και να περιπολούν, προστατεύοντας τον πολίτη που είναι και η κύρια αρμοδιότητα τους.

Η έλλειψη έμψυχου δυναμικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, με μόλις 800 αστυνομικούς για μία πόλη που ξεπερνά τους 300.000 κατοίκους, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για να σταματήσουν άμεσα οι διακομιδές ψυχικά ασθενών από την ΕΛ.ΑΣ.  

Μια δουλειά που ουσιαστικά δεν θα πρέπει να αφορά την αστυνομία, αλλά εξιδεικευμένους επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν και πώς να συμπεριφερθούν σε τέτοιες περιπτώσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές διαταράχες.