Το «Dune» είναι η νέα κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Frank Herbert. Σκηνοθέτης και μέλος της συγγραφικής ομάδας είναι ο Καναδός Ντενίς Βιλνέβ, δημιουργός των ταινιών «Η Άφιξη» και «Blade Runner 2049» μεταξύ άλλων.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον και αφορά τον νεαρό Πολ Ατρείδης (Τιμοτέ Σαλαμέ), τον μελλοντικό διάδοχο στον θρόνο του οίκου των Ατρειδών. Η οικογένειά του καταφέρνει να αποκτήσει το δικαίωμα να εμπορεύεται το πιο πολύτιμο προϊόν του Γαλαξία, που ονομάζεται «μπαχαρικό», το οποίο εξάγει από την θανατηφόρο έρημο του πλανήτη Αράκη. Ο ύπουλος οίκος των Χαρκόνεν προσπαθεί με ραδιουργίες να ανακαταλάβει τον έλεγχο του «μπαχαρικού». Ο Πολ πρέπει να ηγηθεί του αγώνα εναντίον τους, προσπαθώντας, παράλληλα, να πείσει τον ντόπιο πληθυσμό του πλανήτη, τους Φρέμεν, να σταθούν στο πλευρό του.

Το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ είχε ήδη γυριστεί σε ταινία το 1984 (το περιβόητο «Dune» του Ντέηβιντ Λιντς, που ο ίδιος το αποκήρυξε από την φιλμογραφία του μεταγενέστερα, λόγω των μεγάλων παρεμβάσεων των παραγωγών στην ταινία) και αργότερα το 2000 υπήρξε, επίσης, μια σύντομη τηλεοπτική σειρά του βιβλίου. Ωστόσο, και οι δύο αυτές προσπάθειες δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Ως λάτρης του βιβλίου, ο σκηνοθέτης Βιλνέβ ανέλαβε να μεταφέρει το βιβλίο για τρίτη φορά, με τον όρο να γίνουν δύο ταινίες (στους τίτλους αρχής γράφει «Μέρος 1»). Παρά το γεγονός ότι ο Βιλνέβ και οι άλλοι σεναριογράφοι προσπαθούν να μεταφέρουν την ιστορία με σαφή τρόπο, το έργο παραμένει ασαφές σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την ιστορία του «Dune». Σου δημιουργεί συχνά την αίσθηση πως παρακολουθείς την τέταρτη σεζόν του μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, χωρίς, όμως, να έχεις δει τις προηγούμενες σεζόν. Ας ελπίσουμε ότι με το προγραμματισμένο σίκουελ θα μπορέσουν να δώσουν περισσότερη σαφήνεια στην ιστορία του βιβλίου του Φρανκ Χέρμπερτ. .

Σε αυτό που διαπρέπει η ταινία του Βιλνέβ είναι τα εφέ, η διεύθυνση φωτογραφίας, τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ. Είναι έργο προορισμένο να το δεις στην μεγάλη οθόνη του σινεμά, καθώς στην τηλεόραση θα έχανε όλη την γοητεία του. Το μυστηριώδες σύμπαν του Φρανκ Χέρμπερτ, με τους τεράστιους γαιοσκώληκες, τους γαλανομάτες Φρέμεν, τους δαιμόνιους Χαρκόνεν, την απέραντη άμμο και τις τρομακτικές αμμοθύελλες, ζωντανεύει στην ταινία εντυπωσιακά και σαγηνευτικά. Με προσοχή στις λεπτομέρειες, αναδεικνύονται ο τρόπος ζωής και οι τελετουργίες των διαφορετικών οίκων και φυλών. 

Στο θέμα του καστ υπάρχει ανομοιογένεια. Ο Σαλαμέ στο ρόλο του Πολ Ατρείδη δεν ικανοποιεί, καθώς διαθέτει περιορισμένη γκάμα εκφραστικών μέσων. Ο Τζέησον Μομόα και η Ζεντάγια παίζουν δευτερεύοντες ρόλους και δεν καταφέρνουν να δώσουν το κάτι παραπάνω στους χαρακτήρες τους. Οι καλύτερες ερμηνείες προέρχονται από τους πιο έμπειρους ηθοποιούς, όπως ο Όσκαρ Άιζακ, ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, η Ρεμπέκα Φέργκιουσον και ο Τζος Μπρόλιν.

ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Φαντασίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντενίς Βιλνέβ

ΚΑΣΤ: Τιμοτέ Σαλαμέ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ζεντάγια, Όσκαρ Άιζακ, Τζέισον Μόμοα, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τζος Μπρόλιν, Στίβεν ΜακΚίνλεϊ Χέντερσον, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Σάρον Ντάνκαν-Μπρούστερ, Τσεν Τσανγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Ντέιβιντ Νταστμάλσιαν, Σαρλότ Ράμπλινγκ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 155'

Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ODEON VESO MARE (Ακτή Δυμαίων 17)

http://www.odeon.gr/gr/

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / 21:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / 19:20 / 22:30
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / 21:30
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / 19:20 / 22:30
ΤΡΙΤΗ 19 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / 21:30
ΤΡΙΤΗ 19 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / 19:20 / 22:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / 21:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / 19:20 / 22:30Dune Official Trailer