Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και την εμβολιαστική διαδικασία μίλησε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί του Σαββάτου μιλώντας για την Βόρεια Ελλάδα στην οποία και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα σημείωσε πως «βρίσκουμε κάποια άτομα που είναι διστακτικά, μιλούν με τους υγειονομικούς, και καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Μιλώντας για τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι αναμένεται να χάσουν την ζωή τους από την πανδημία, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως δεν συμμερίζεται απόψεις που κάνουν λόγο για 2.500 με 3.000 απώλειες έως τα Χριστούγεννα. «Όσες φορές έχουμε τολμήσει προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν συγκρίνουμε το τι γινόταν πέρυσι σε σχέση με φέτος, ο εμβολιασμός έχει μεγάλη επίδραση στην πανδημία και στην κοινωνική μας ζωή. Και στην τρίτη δόση έχουμε καλή συμμετοχή», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχολιάζοντας τον αριθμό των θανάτων στη χώρα, που κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε «Οι θάνατοι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, θα πρέπει να μετρώνται από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».

«Η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα»

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ο ίδιος σημείωσε ότι «Θα υπάρξουν φάρμακα, ήδη κάποιες εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η ΕΕ είναι σε διαδικασία αγοράς, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Αλλά δε θα λύσουν το πρόβλημα τα φάρμακα. Σίγουρα θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, αλλά η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα».