Ένα σημαντικό έργο διεκδικεί ο Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών, έχοντας έρθει σε προχωρημένες επαφές και συζητήσεις με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη.

Πρόκειται για την δημιουργία ενός ποδηλατοδρομίου ανοικτού τύπου το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά στην Αχαΐα, αλλά και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα, ενώ σε όλη την επικράτεια τα ποδηλατοδρόμια που υπάρχουν είναι ελάχιστα. 

Υπάρχει για παράδειγμα ένα στα Τρίκαλα που είναι σε κακή κατάσταση και φυτοζωεί, ένα στα Χανιά, ένα στην Κω (φωτό εξωφύλλου), ενώ ο Βόλος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο. Όμως τόσο στην Δυτική Ελλάδα, όσο και στην Πελοπόννησο, ποδηλατοδρόμιο δεν υπάρχει πουθενά. 

Ένα τέτοιο έργο στην Πάτρα θα δώσει έναν άλλο «αέρα» στον αγωνιστικό τομέα για το ποδήλατο και ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών για την φιλοξενία μεγάλων ποδηλατικών εκδηλώσεων, διαφορετικού τύπου από τα μεγάλα ποδηλατικά events που ήδη διοργανώνει.

Οι διοργανώσεις θα φέρουν κόσμο στην Πάτρα, θα φέρουν ποδηλάτες και σωματεία και όλο αυτό σίγουρα θα έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ένα αγωνιστικό ποδηλατοδρόμιο θα φέρει μία άλλη δυναμική στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή, με ακόμα περισσότερα παιδιά να αποκτούν μία στενή σχέση με το ποδήλατο.

Είναι ένα έργο που γενικότερα θα έχει σημαντικά οφέλη για το ποδήλατο, τόσο στον αγωνιστικό τομέα, όσο και σε αυτό της αναψυχής, δίνοντας την δυνατότητα να μάθουν με ασφάλεια την σωστή χρήση του ποδηλάτου, με την καθοδήγηση δασκάλων και προπονητών του Π.Ο. Πατρών που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο.

Άλλωστε, το να μάθουμε να οδηγούμε ποδήλατο στους δρόμους ενός αστικού κέντρου, δεν είναι κάτι το αυτονόητο όπως οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε.


Στην Πάτρα η δημιουργία του παραλιακού ποδηλατόδρομου και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων που θα προκύψει από την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, αναμένεται να δώσει μία άλλη ώθηση στο ποδήλατο, ως μεταφορικό μέσο και ως αναψυχή.

Η επίτευξη της δημιουργίας ενός ποδηλατοδρόμιου έρχεται για να συμπληρώσει την ανάπτυξη και την δυναμική που μπορεί να έχει στην Πάτρα το ποδήλατο. Οι συνθήκες, σύμφωνα με τα στελέχη του Π.Ο Πατρών είναι πιο ώριμες από ποτέ για ένα τέτοιο έργο.

Ο χώρος που είναι να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρεθεί, υπάρχει, αλλά εφόσον δεν προχωρήσουν κι άλλο οι συζητήσεις και φτάσουν σε ένα τελικό στάδιο, δεν είναι σκόπιμο και ωφέλιμο για την εξέλιξη του έργου, να ανακοινωθεί.