Καλύτερη θα ήταν η κατάσταση στους «σκληρούς» αριθμούς της πανδημίας, αν είχαμε υψηλότερο αριθμό εμβολιασμένων πολιτών κατά του κορονοϊού, όπως έχουν πει πάμπολλες φορές οι επιστήμονες.

Οι 46 θάνατοι και οι 347 διασωληνωμένοι ασθενείς, που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης (14/10), θα μπορούν να ήταν κατά πολύ λιγότεροι, με καλύτερα εμβολιαστικά ποσοστά.

“Διατηρείται ένα σταθερό επίπεδο διασωληνωνώσεων και θανάτων που δεν είναι αμελητέο. Δεν είναι καλό και δεν είναι επιθυμητό να έχουμε τόσους νεκρούς κάθε μέρα. Αλλά δυστυχώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία μπορούσε να υπάρξει”, αναφέρει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή στο iatropedia.gr, με ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών στο 75% στο σύνολο του πληθυσμού και άνω του 85% στα άτομα άνω των 60 ετών, η εικόνα της πανδημίας θα ήταν σήμερα πολύ πιο ήπια. Θα είχαμε μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία και θα θρηνούσαμε λιγότερα περιστατικά με θανατηφόρα έκβαση:

“Αν ήμασταν 75% εμβολιασμένοι επί του γενικού πληθυσμού και άνω του 85% στα άτομα άνω των 60 ετών, η ημερήσια θνησιμότητα θα ήταν μεταξύ 1 και 5 θανάτων την ημέρα, όπως είναι σε άλλα κράτη και ίσως και λιγότεροι. Μπορεί να είχαμε και κάποιες μέρες, μηδέν θανάτους. Οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπερνούσαν τους 120”, αναφέρει συγκεκριμένα ο ειδικός.

«Ακόμη και με πολλά κρούσματα ο κορονοϊός θα είχε ενδημική μορφή»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο κυλιόμενος μέσος όρος των εβδομαδιαίων θανάτων, στους 209 –όπως καταγράφεται σήμερα από τον ΕΟΔΥ- είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πανδημίας και όχι τα κρούσματα τα οποία με αυξημένο αριθμό εμβολιασμών θα εμφανίζονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ως “ήπιες ή ακόμα και ασυμπτωματικές λοιμώξεις”.

“Για τα κρούσματα δεν μας νοιάζει”, λέει συγκεκριμένα και εξηγεί: “Μπορεί να ήταν παραπλήσια με τα σημερινά, ή έστω 1.500 ή 2.000, αλλά θα ήταν κρούσματα με ήπια λοίμωξη και θα την περνούσαν οι άνθρωποι “στο πόδι”, όπως τώρα οι εμβολιασμένοι”, αναφέρει.