Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να εκτοξευτούν οι τιμές, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η Μόσχα θα κάνει γρήγορα βήματα για εκτόνωση της κρίσης στις ευάλωτες ενεργειακές αγορές.

Μιλώντας σε διεθνούς φόρουμ για την ενέργεια στη Μόσχα ο Πούτιν χαρακτήρισε «πολιτικά υποκινούμενες ανοησίες» ότι η ρωσική Gazprop χρησιμοποιεί ως «όπλο» την ενέργεια για να πιέσει για την επιτάχυνση της έγκρισης του αγωγού Nord Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στη Γερμανία.

H Κομισιόν έχει παρουσιάσει μια εργαλειοθήκη μέτρων, που μπορούν να λάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά περίπου 250% από τον περασμένο Ιανουάριο, πυροδοτώντας αυξήσεις των τιμών που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τιμές ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων λόγω της υψηλής ζήτησης για φυσικό αέριο καθώς οι οικονομίες επιχειρούν την επανεκκίνηση μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Πούτιν: «Δεν υπάρχει καμία άρνηση»

Ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι μετά από έναν δύσκολο χειμώνα οι Ευρωπαίοι δεν φρόντισαν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στις σχετικές εγκαταστάσεις. Υποστήριξε ότι είναι «πολύ σημαντικό» να δημιουργηθούν μηχανισμοί μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά, υπό το φως της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης, και να αρχίσει ένας διάλογος επί του ζητήματος αυτού χωρίς προκαταλήψεις και κλισέ.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Gazprom τροφοδοτεί την Ευρώπη με τις μέγιστες ποσότητες φυσικού αερίου που προβλέπονται από τα υφιστάμενα συμβόλαια και είναι έτοιμη να παράσχει κι άλλες εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί. «Θα αυξήσουμε τις ροές όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υπάρχει καμία άρνηση, καμία», είπε.