Σε νέο ιστορικό χαμηλό ώθησε την τουρκική λίρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφασή του να καρατομήσει τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (MPC).

Ο Ερντογάν απέπεμψε τους αναπληρωτές κυβερνήτες Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κουτσούκ μαζί με ένα άλλο μέλος της MPC, τον Αμντουλάχ Γιαβάς και διόρισε τον Τάχα Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τούνα ως μέλος της MPC. Η λίρα έκανε νέα βουτιά στο ιστορικό χαμηλό των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, καταγράφοντας απώλεια της τάξης του 1% κι ενώ έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 19% φέτος, λόγω των ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική του Τούρκου προέδρου. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 18% από 19% παρά τον ετήσιο πληθωρισμό που καλπάζει σχεδόν στο 20%, σε μια κίνηση που οι αναλυτές θεώρησαν ως νέα ένδειξη πολιτικής παρέμβασης από τον Ερντογάν, που αυτοαποκαλείται εχθρός των επιτοκίων

Την περασμένη εβδομάδα, τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος είπαν ότι ο Ερντογάν έχασε την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σεχάπ Καβτσιόγλου, λιγότερο από επτά μήνες αφότου απέλυσε τον προκάτοχό του, και ότι οι δύο είχαν επικοινωνήσει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Ερντογάν έκανε μια σειρά αλλαγών στο MPC τα τελευταία δύομιση χρόνια, καρατόμησε τρεις διοικητές τραπεζών λόγω διαφωνιών προκαλώντας καταποντισμό της λίρας και καταφέρνοντας πλήγμα στην αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής, ενώ ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 19,58% -υψηλό των τελευταίων δυόμιση ετών τον Σεπτέμβριο. Ο Ερντογάν διόρισε τον Καβτσιόγλου τον Μάρτιο, αφού έστειλε στο σπίτι του τον Νάτσι Άγκμπαλ, ένα γεράκι της νομισματικής πολιτικής που είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19%. Ο Ερντογάν ενέτεινε την πίεση για χαλάρωση τον Ιούνιο όταν είπε δημόσια ότι μίλησε στον Καβτσιόγλου για την ανάγκη μείωσης του επιτοκίου μετά τον Αύγουστο.