Κάτι παραπάνω από απογοητευτικά είναι τα νούμερα των εμβολιασμών που γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας, αφού σε καθημερινή βάση και κατά μέσο όρο, έχουν πέσει πλέον κάτω από τα 600.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές της περιοχής. Η πτώση αυτή έρχεται σε συνάρτηση με την γενικότερη πτώση που χαρακτηρίζει την εμβολιαστική διαδικασία σε όλη την χώρα, αλλά η παρατήρηση αυτή δεν μειώνει την ανησυχία των ειδικών και των επιστημόνων.

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ξεκινούν τα κρύα, γεγονός που βολεύει την εξάπλωση του ιού, ενώ η οικονομία μας πλέον είναι ανοικτή.

Όμως οι εμβολιασμοί δεν προχωράνε και αυτό θα έχει σίγουρα ένα αρνητικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία κατά την διάρκεια του χειμώνα που ίσως να επηρεάσει και την οικονομία, με την έννοια ότι ορισμένες από τις δράσεις αυτές σχετίζονται πλέον με τους εμβολιασμούς (βλέπε εστίαση).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμβολιασμοί τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στους 560 με 580 σε όλη την Αχαΐα. Για παράδειγμα την Τρίτη στις 12 Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί που έγιναν σε όλο τον νομό ήταν μόλις 574.

Οι προσδοκίες των υγειονομικών αρχών που μιλούσαν για την περίοδο αυτή μετά τον Σεπτέμβρη για 1.000 εμβολιασμούς την ημέρα απέχουν μίλια μακριά από την πραγματικότητα. Από τους 570 εμβολιασμούς που έγιναν την Τρίτη οι 283 αφορούσαν την πρώτη δόση και οι 318 την δεύτερη.


Το σύνολο των διπλά εμβολιασμένων είναι στους 168.939, με το ποσοστό της ανοσίας να είναι κάτω από το 55%, τη στιγμή μάλιστα που οι ηλικιωμένοι που είχαν εμβολιαστεί στις αρχές του 2021 θα χρειαστεί να κάνουν και νέα δόση.

Πάνω σε αυτό το θέμα, στο ζήτημα της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης και πάλι η Αχαΐα κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς αφού έχουν γίνει 3.024 εμβόλια αυτού του τύπου. Το σύνολο των εμβολιασμών από την αρχή της εμβολιαστικής διαδικασίας μέχρι σήμερα είναι λίγο παραπάνω από 336.500.

Είμαστε λοιπόν αρκετά χαμηλά. Η ανοσία θα αργήσει έτσι να έρθει μέσα από τους εμβολιασμούς. Μόνη ελπίδα για να απαλλαγούμε από τον ιό εντέλει είναι να μειωθεί η δύναμη του και σταδιακά να εξασθενήσει.