Μια Τουρκάλα, που αντικρίζει τον κόσμο από τα 2,15 μ. είναι πλέον επίσημα η ψηλότερη εν ζωή γυναίκα στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε το Guiness World Records.

Η Ρουμέισα Γκελκί από την επαρχία Καραμπούκ της Τουρκίας ελπίζει το δυσθεώρητο ύψος της (για την ακρίβεια 215,16 εκατοστά) – αποτέλεσμα του συνδρόμου Γουίβερ, που δημιουργεί στην πράξη υπερανάπτυξη - να εμπνεύσει άλλους που αντιμετωπίζουν την ίδια διαταραχή της ανάπτυξης να αποδεχθούν τους εαυτούς τους. «Κάθε μειονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα άρα αποδεχθείτε τους εαυτούς σας γι’ αυτό που είστε, γνωρίστε τι μπορείτε να κάνετε και κάντε το καλύτερο», δήλωσε η Γκελγκί.

Η 24χρονη Τουρκάλα είχε σπάσει άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ προ επταετίας, όταν ανακηρύχθηκε η ψηλότερη εν ζωή έφηβη στον κόσμο κι έκτοτε διεξάγει εκστρατεία υπέρ των ατόμων που πάσχουν από σπάνιες διαταραχές. Λόγω των δυσκολιών της στη μετακίνηση που συνδέονται με την πάθησή της η Γκελγκί χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ένα αναπηρικό αμαξίδιο, αν και μπορεί να περπατήσει με τη βοήθεια ενός “Π”.

Ο Κρεγκ Γκλέντεϊ, αρχισυντάκτης του βιβλίου των Ρεκόρ Guiness είπε ότι είναι «τιμή» για το Guinesse World Records που συγκαταλέγει και πάλι στις σελίδες του τη νεαρή Τουρκάλα. «Το αδάμαστο πνεύμα της και η περηφάνια της που ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος αποτελεί πηγή έμπνευσης», είπε. Ο ψηλότερος άνδρας στον κόσμο, ο Σουλτάν Κοσέν, κατάγεται επίσης από την Τουρκία. Προ τριετίας το ύψος του μετρήθηκε στα 2,51 μ. Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Ζενγκ Ζινλιάν από την επαρχία Χουνάν της Κίνας, που είχε μετρηθεί στα 2,46 μ, πριν τον θάνατό της το 1982.