Αυξημένα κατά 6% βρήκαν τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών οι σπουδαστές που επέστρεψαν στην Πάτρα και ήρθαν για να ξεκινήσουν ή για να συνεχίσουν τις σπουδές τους δια ζώσης, παύοντας το καθεστώς της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές επέστρεψαν στην Πάτρα μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο αφού το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς έμεινε μακριά από την αχαϊκή πρωτεύουσα, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συνεχίζοντας τις σπουδές τους από το διαδίκτυο.

Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ξενοικιάσει τα διαμερίσματα τους και είχαν φύγει από τα σπίτια στα οποία διέμεναν. Οι τιμές των ενοικίων ακριβώς εξαιτίας της επιστροφής αυτής και της παραπάνω ζήτησης – σε σύγκριση τουλάχιστον με πέρυσι – αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Πάτρας κατά περίπου 5% με 7%.

Η αύξηση αυτή έγινε πιο αισθητή στις περιοχές του κέντρου της Πάτρας από την περιοχή των Υψηλών Αλωνίων έως και την Καρόλου, εκεί όπου τα διαμερίσματα προς διάθεση είναι συγκεκριμένα και η ζήτηση πιο μεγάλη αφού οι περισσότεροι από τους φοιτητές θέλουν να μένουν στο κέντρο.

Όμως στο ίδιο περίπου επίπεδο ζήτησης κινήθηκαν και οι φοιτητικές κατοικίες που υπάρχουν στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στην ακτίνα Κωνσταντινουπόλεως με Πατρών – Αθηνών. Αντίθετα οι φοιτητικές στέγες σε περιοχές κοντά στα πρώην ΑΤΕΙ είχαν και φέτος χαμηλότερη ζήτηση. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων τη μεγαλύτερη ζήτηση παρουσίασαν αυτή την χρονιά τα επιπλωμένα διαμερίσματα, κυρίως τα δυάρια και ύστερα οι γκαρσονιέρες, με τους φοιτητές να ζητούν ανακαινισμένες πρόσφατα κατοικίες και περιποιημένα διαμερίσματα, ανεξάρτητα από την παλαιότητα των πολυκατοικιών τους.

Εξαιτίας αυτής της επιλεκτικότητας, αλλά και της ζήτησης που είχαν συγκεκριμένες περιοχές της Πάτρας αρκετοί από τους σπουδαστές καθυστέρησαν να βρουν αυτό που ζητούσαν και ορισμένοι μπήκαν στα σπίτια τους στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνουμε ότι στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50%, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 εκτινάχθηκε στο 70%-75%, λόγω του γενικευμένου lockdown.