«Η δημόσια πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση της έρευνας παραμένει ελάχιστη, καθώς οι λεπτομέρειες της προκαταρκτικής έρευνας έχουν κρατηθεί μυστικές σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», προσθέτει η ανακοίνωση. Επισημαίνει πως «αν και χαιρετίζουμε τις ατομικές προσπάθειες των εμπλεκομένων στην έρευνα, η έλλειψη επικοινωνίας από την αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημαίνει ότι κάθε μήνας που περνά μειώνει τις ελπίδες ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία – συμπεριλαμβανομένων των πιθανών δραστών, των διοργανωτών, των μεσαζόντων και των εγκεφάλων – θα θεωρηθούν υπόλογοι για το έγκλημα».

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι «την Ελλάδα, οι πυροβολισμοί του διευθυντή του ραδιοφώνου, μπλόγκερ και ερευνητικού δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το 2010 παραμένουν ατιμώρητοι», γεγονός που σημαίνει ότι «όσο περισσότερο μένουν ατιμώρητες αυτές οι επιθέσεις, τόσο περισσότερο ενθαρρύνονται οι άλλοι να σκεφτούν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους για να δράσουν». «Η πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι σαφής: τα κράτη πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποτρέψουν την εμφάνιση μιας κουλτούρας ατιμωρησίας όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων», εξηγεί, ανακοινώνοντας πως «μετά την εξάμηνη επέτειο της δολοφονίας και ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας Εγκλημάτων κατά Δημοσιογράφων στις 2 Νοεμβρίου, ανανεώνουμε την έκκλησή μας για την αναγνώριση και δίωξη όλων των υπευθύνων».

Υπένθυμίζει πως «αμέσως μετά τη δολοφονία, το IPI και οι συνεργάτες μας στο Media Freedom Rapid Response (MFRR) έγραψαν στις αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, προτρέποντάς τους να διασφαλίσουν ότι η έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία θα διεξαχθεί γρήγορα, διεξοδικά και επαγγελματικά», αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση. «Ωστόσο, η κυβέρνηση απάντησε σε μια προειδοποίηση από την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται ως θέμα προτεραιότητας και ότι οι αρχές ‘δεν εφείσθησαν προσπαθειών στην αναζήτησή τους για τον εντοπισμό των δραστών και των κινήτρων’».

Τέλος μέσω της ανακοίνωσης ανακοινώνεται πως «το IPI και τους συνεργάτες του στο MFRR σκοπεύουν να διενεργήσουν αποστολή για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες, ώστε να αξιολογήσουν τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία». «Η ασφάλεια των δημοσιογράφων και η ατιμωρησία θα είναι δύο κεντρικά θέματα που ελπίζουμε να συζητήσουμε με κυβερνητικούς εκπροσώπους» καταλήγει.