Όχι ένας αλλά δύο υδροσίφωνες σχηματίστηκαν ταυτόχρονα κοντά στα Κύθηρα το πρωί της Δευτέρας, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή εικόνα.

Το σκούρο σύννεφο σκεπάζει τον ουρανό σιγά-σιγά και στην άκρη σαν δίδυμοι, κάνουν την εμφάνισή τους οι δύο περιστρεφόμενες στήλες ανέμου, οι υδροσίφωνες, που συνήθως αποφύονται από τη βάση τεράστιων καταιγιδοφόρων νεφών.

Ο υδροσίφωνας είναι ένα πολύ θεματικό φαινόμενο, έχει τη μορφή στήλης περιστρεφόμενου αέρα πλάτους 30 – 50 μέτρων που μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα ή και περισσότερο και κινείται διανύοντας μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Εκτείνεται από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι μεγάλο ύψος στον ουρανό, ενώ οι ισχυρότεροι συνδέονται με τη βάση νέφους καταιγίδας. Το φαινόμενο είναι επικίνδυνο και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστρεπτικό λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων, που φθάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μπορεί συχνά να ξεπερνούν και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι υδροσίφωνες, οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι, εμφανίζονται στη διάρκεια καταιγίδων και κακοκαιρίας, ενώ μικρότεροι υδροσίφωνες μπορεί να εμφανισθούν και σε αίθριο και ανέφελο ουρανό.